Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.10.2010

Premierul Ungariei, în vizită în R. Moldova

Premierul Ungariei, în vizită în R. Moldova

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere tête-à-tête cu prim-ministrul Republicii Ungare Viktor Orban, urmată de şedinţa în plen a delegaţiilor oficiale. În cadrul întrevederilor au fost abordate subiecte ce ţin de relaţiile bilaterale, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, precum şi aderarea ţării noastre la Spaţiul European Aviatic Comun.

Vlad Filat şi omologul său maghiar, Viktor Orban, au susţinut un briefing comun.

Premierul RM a precizat că a discutat cu Viktor Orban un spectru larg de subiecte de pe agenda bilaterală şi, bineînţeles, aspectul integrării europene a RM, în special în perspectiva preluării de către Ungaria a Preşedinţiei UE în prima jumătate a anului viitor.

„Sîntem siguri că pe durata preşedinţiei ungare ne va reuşi să accelerăm şi mai mult procesul de integrare europeană a Moldovei. Sînt sigur că în perioada preşedinţiei ungare vom face progrese substanţiale pe calea liberalizării vizelor şi vom lansa negocierile privind aderarea la Spaţiul European Aviatic Comun", a spus Vlad Filat.

Premierul RM a amintit în context că Ungaria ne acordă asistenţă tehnică metodologică pentru pregătirea experţilor moldoveni implicaţi în negocierea Acordului privind zona de comerţ liber.

„Apreciem susţinerea constantă pe care Ungaria o acordă Republicii Moldova în realizarea aspiraţiilor de integrare europeană. Am convenit asupra consolidării sprijinului acordat eforturilor întreprinse de ţara noastră pe această cale, iar ca dovadă s-a decis desfăşurarea în viitorul apropiat a consultărilor politice pe dimensiunea de integrare europeană în baza Declaraţiei Comune privind cooperarea în domeniul integrării europene", a menţionat Vlad Filat.

Prim-ministrul RM a remarcat activitatea productivă a Centrului Comun de Vize de la Chişinău, unicul de acest gen deschis de către Uniunea Europeană şi a exprimat recunoştinţă Guvernului Ungariei pentru includerea RM în lista ţărilor prioritare pentru asistenţa la capitolul dezvoltare în anul 2010, precum şi pentru asistenţa oferită în legătură cu inundaţiile din vara acestui an, care au cauzat importante pagube materiale şi suferinţe omeneşti.

„Agenda noastră bilaterală cu Ungaria este una foarte consistentă şi presupune un angajament continuu pentru realizarea obiectivelor propuse", a declarat Vlad Filat.

Viktor Orban a spus că este pentru prima oară în Republica Moldova, precizînd că în prima parte a anului 2011 va vizita din nou Republica Moldova, perioadă în care ţara sa va deţine preşedinţia UE.

Viktor Orban a spus că în 2011 Preşedinţia UE va fi deţinută de către două ţări (Ungaria şi Polonia), care susţin aspiraţiile de integrare europeană ale Republicii Moldova.

Prim-ministrul Ungariei a precizat că primul semestru al anului este foarte important pentru Republica Moldova şi a precizat că cetăţenii ţării noastre se vor simţi mult mai liberi atunci cînd vor putea călători fără vize în Europa.

„Vom face totul pentru ca procesul de negocieri pe marginea liberalizării regimului de vize să se încheie cît mai rapid", a menţionat Viktor Orban.

Premierul maghiar a spus că acum Republica Moldova este mult mai apreciată de UE decît anterior şi a precizat că ţara noastră, prin promovarea principiilor de multilingvism, descentralizare, autonomie locală etc., participă activ la implementarea valorilor europene.

„Dvs. nu cereţi, ci contribuiţi la promovarea principiilor UE", a menţionat Viktor Orban, informează un comunicat al Executivului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus