Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-10-22/ambasadorul-francez-in-moldova-e-ingrijorat-de-controalele-fiscale-frecvente-la-care-sunt-supushi-ag-18281.html
Data: Oct 22, 2010 (19:07)

Ambasadorul francez în Moldova e îngrijorat de controalele fiscale frecvente la care sunt supuşi agenţii economici cu capital francez

Potrivit ME, viceministrul Economiei Octavian Calmîc a avut, astăzi, o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Franceze la Chişinău, Pierre Andrieu şi Consilierul comercial-economic al Ambasadei Republicii Franceze în Ucraina, Bernard Paintreault.

În cadrul întrevederii au fost discutate diverse subiecte ce ţin de intensificarea relaţiilor comercial-economice şi investiţionale între Moldova şi Franţa.

Partea franceza şi-a manifestat îngrijorarea privind controalele fiscale frecvente la care sunt supuşi agenţii economici autohtoni, inclusiv cei cu capital francez, solicitînd suportul Ministerului Economiei la acest capitol.

Părţile au făcut un schimb de opinii vizavi de situaţia actuală creată în Republica Moldova în domeniul economic, schimburilor comerciale, politica fiscală si bugetară pentru următorii ani, progresele reformei regulatorii si elementelor novatorii în atragerea investiţiilor, optînd pentru amplificarea investiţiilor franceze în economia Moldovei şi dezvoltarea diverselor proiecte investiţionale.

De asemenea, a fost menţionat faptul transformării Clubului de Afaceri Franţa-Moldova în Club France - Cameră de Comerţ şi Industrie Franţa Moldova. Viceministrul Economiei Octavian Calmîc a salutat această iniţiativă şi şi-a exprimat speranţa că Camera de Comerţ în cauză va contribui la consolidarea schimburilor între cele două state.

Potrivit ME, volumul comerţului exterior în perioada ianuarie-august 2010, a înregistrat suma de 53,5 mil. USD. Comparativ cu perioada analizată a anului precedent, volumul comerţului exterior s-a majorat cu 2,94 %, în rezultatul majorării a importului de mărfuri din această ţară.

Exportul de mărfuri realizat în perioada respectivă, a înregistrat suma de 9,9 mil. USD, micşorîndu-se cu 22,05 % faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Totodată, Franţa deţine o pondere de 1,15 % în volumul total al exportului RM.

Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Franţa a însumat 43,6 mil. USD, înregistrînd o creştere de 11,02 %. Ponderea în volumul total al importului RM în perioada ianuarie-august 2010 a constituit 1,9 %.

Conform informaţiei oficiale, prezentate de Biroul Naţional de Statistică, soldul investiţiilor franceze, alocate conform situaţiei din 1 iunie 2010, constituie 776,35 mln lei (776 349,6 mii lei), ceea ce reprezintă 4,14 % din suma totală a investiţiilor străine în RM (18 731 498,2 mii lei). În Republica Moldova funcţionează 78 întreprinderi cu capital francez. Capitalul social al acestora a constituit 627 mil.lei.