Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.10.2010

Curier electoral din 20 octombrie 2010

Sediul PDM din Soroca a fost devastat

Serviciul de presă al Partidului Democrat din Moldova (PDM) a anunţat că a fost devastat sediul formaţiunii din oraşul Soroca. Potrivit sursei infractorii au pătruns, prin spargere, şi au sustras safeul în care se păstra ştampila organizaţiei raionale a partidului, precum şi mai multe documente ce ţin de activitatea formaţiunii. PDM califică acest incident drept un semnal clar ce indică spre o campanie electorală dură, care, din start, depăşeşte regulile unei campanii corecte. Agresivitatea nu poate decât să adâncească polarizarea societăţii şi dezamăgirea cetăţenilor în elitele politice, în însăşi procesul democratic al alegerilor. PDM a cerut organelor de drept să investigheze acest caz şi să elucideze circumstanţele producerii incidentului în cauză.

PLDM va renunţă la imunitate

Partidul Liberal Democrat din Moldova a organizat o manifestaţie publică în cadrul căreia candidaţii formaţiunii au anunţat că vor renunţa la imunitatea parlamentară în cazul accederii la guvernare după alegerile din 28 noiembrie. În aceeaşi ordine de idei PLDM a promis să-i lase fără imunitate şi pe judecători. Angajamentul de renunţare la imunitate face parte din platforma electorală a formaţiunii, genericul căreia este "Moldova fără sărăcie - Moldova fără corupţie". Potrivit liderului PLDM, Vlad Filat, acest lucru va asigura egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii, indiferent de funcţia pe care o deţin, întrucît imunitatea guvernanţilor este un mijloc de blocare a rezolvării problemelor de corupţie din ţară.

PDM si-a prezentat garnitura de candidaţi pentru Parlament

Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi-a prezentat garnitura de candidaţi pentru Parlament într-o manifestaţie publică. Liderul PDM, Marian Lupu, a declarat că pînă la urmă lista de candidaţi poate suferi schimbări. El a reiterat propunerea făcută omului de afaceri - Vladimir Plahotniuc, de a accepta să fie prezint pe listă. În cadrul manifestaţiei liderii PDM au menţionat că uşile rămîn deschise pentru un dialog postelectoral cu toţi cei interesaţi. În acest sens, preşedintele de onoare a PDM, Dumitru Diacov, a remarcat că "observam ca cei de dreapta încearcă să ne împingă spre stînga, iar cei de stînga ne împing spre dreapta, pentru a ne îngusta cîmpul de manevră". Referindu-se la relaţiile republicii Moldova cu ţările vecine liderul PDM a declarat că sînt relaţii bune cu Rusia, Ucraina şi România, precizînd că Bucureştiul ar putea manifesta susţinere pentru coaliţia de la guvernare dacă va fi gata să accepte semnarea Tratatelor de Baza şi de Frontieră cu Republica Moldova.

MAE a lansat Planul pentru modernizarea Moldovei

Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) şi-a lansat platforma electorală sub genericul "Plan de modernizare a Moldovei prin crearea de locuri de muncă". Sloganul formaţiunii este "Mai multe fapte, mai puţină politică!" MAE şi-a lansat lista de candidaţi într-un cadru simbolic pentru economia falimentară a ultimelor guvernări - printre vechi utilaje de construcţii dezafectate, într-o hală părăsită de la marginea Chişinăului. Potrivit liderului MAE, Veaceslav Untilă "MAE îşi propune să fie motorul politic al reformelor. Ce am gândit? Planul de modernizare al Moldovei prin crearea de locuri de muncă. Cum? Există un set clar de măsuri prin care estimăm că vor fi generate 60.000 de locuri anual, începând cu 2011".

Lansarea programului electoral al Partidului "Pentru Neam şi Ţară"

Partidul "Pentru Neam şi Ţară" (PPNŢ) şi-a lansat programul electoral sub genericul - "CE VREM SĂ FACEM ŞI PENTRU CE VOM RĂSPUNDE ÎN FAŢA POPORULUI!" Programul nu se referă la careva promisiuni, ţintind într-o singură problemă - Mafia. În acest sens, programul prevede: organizarea unui tribunal public structurilor mafiote din Moldova. Formarea unui grup, împuternicit de Parlament, Guvern, cu atragerea instituţiilor europene, format din judecători şi procurori demni - un Nürnberg Mafiei!; Un proces participanţilor (judecătorilor, anchetatorilor, procurorilor). Aducerea judecătorilor din Germania şi alte state europene în poziţiile-cheie ale justiţiei moldoveneşti; Transformarea cadrului legal, înăsprirea măsurilor antimafie. Dizolvarea instanţelor economice mafiogene, responsabilizarea judecătorilor, procurorilor şi anchetatorilor pentru tendenţiozitate, înăsprirea măsurilor şi profilaxia pentru viitor, modificarea/ajustarea cadrului legal de prevenire a fenomenului mafiei şi corupţiei. Demilitarizarea Procuraturii, control public asupra CCCEC. Să întoarcem de la mafia înapoi Statului judecătoriile, procuratura, ministerele! Fără apă chioară!

PNL nu mai e invitat la talk-show-uri

Liderul Partidului Naţional Liberal (PNL), Vitalia Pavlicenco, şi-a exprimat dezacordul privind modul în care posturile TV "libere" şi "independente" creează "condiţii foarte echitabile" concurenţilor electorali. Referindu-se la aplicarea prevederilor regulamentului privind reflectarea alegerilor în mass-media, liderul PNL menţionează că la posturile TV "apar lăţiţi în fotolii" reprezentanţii AIE - exact atît cît este orizontul patronului politic, şi confirmă stupizenia şi rea-voinţa art.18 ("Instituţiile media la organizarea talk-show-urilor, în afara emisiunilor de dezbateri electorale, vor asigura respectarea echilibrului, imparţialităţii şi pluralismului de opinii faţă de concurenţii electorali.") din "REGULAMENTUL privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova... Asta e un fel de implementare a filozofiei şi conceptului de reflectare discriminatorie a campaniei electorale".

PSD, MR precum şi independent Victor Stepaniuc vor candida pentru Parlament

Partidul Social Democrat (PSD), Mişcarea "Ravnopravie" (MR) şi candidatul independent au depus cereri pentru înregistrare în calitate de concurenţi electorali. După verificarea actelor Comisia Electorală Centrală va putea înregistra concurenţii electorali, atribuindu-le numerele de imprimare în buletinul de vot după cum urmează: MR - 18, PSD - 19, Victor Stepaniuc - 20.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Dirk Schuebel, recomandă reţinere

În cadrul unei conferinţe de presă şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Dirk Schuebel, a declara că ar fi bine ca în perioada electorală nu este bine ca politicienii din ţările vecine să facă declaraţii de susţinere a unei sau altei forţe din Republica Moldova. Dirk Schuebel a subliniat că "Uniunea Europeană este interesată de desfăşurarea alegerilor libere, corecte, democratice în Republica Moldova, fără imixtiuni din exterior... Considerăm că cetăţenii trebuie să aibă dreptul să decidă singuri care partid trebuie să fie la guvernare în Republica Moldova, fără imixtiuni din exterior. Din aceste motive, noi considerăm că ar fi mult mai înţelept să se abţină de la asemenea declaraţii în această perioadă". Menţiunea respectivă a fost făcut ca reacţie la declaraţia Preşedintelui României, Traian Băsescu, din 17 octombrie, privind susţinerea plenară a Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), după ce Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a adresat o scrisoare deschisă Comisiei Europene, în acest sens.

Sursa: Alegeri.md

cuvinte-cheie: Curier | electoral

Comentarii (0)

 

Related news

Sus