Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-10-18/reuniune-trilaterala-germaniafrantzarusia-inaintea-summitului-nato-18180.html
Data: Oct 18, 2010 (10:53)

Reuniune trilaterală Germania-Franţa-Rusia, înaintea summitului NATO

Cancelarul german Angela Merkel va participa la summitul anual de la Deauville pentru a purta convorbiri cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cu cel al Rusiei, Dmitri Medvedev, pentru a găsi noi modalităţi de îmbunătăţire a cooperării între cele trei state în domeniul securităţii. Liderii vor discuta de asemenea despre o eventuală poziţie comună la summitul G-20 ce va avea loc în noiembrie în Coreea de Sud, precum şi despre obiectivele Franţei care va prelua conducerea G-20 la următoarea reuniune şi preşedinţia G-8 în ianuarie, scrie DW.

Întâlnirea din Franţa are loc într-o perioadă în care relaţiile Moscovei cu blocul comunitar par a se fi îmbunătăţit, mai ales că Federaţia Rusă şi-a fixat ca prioritate ameliorarea relaţiilor în special cu fostele state sovietice care acum sunt membre ale UE. Pe agenda de securitate, cei trei lideri au fixate teme precum conflictul moldo-transnistrean şi cel dintre Armenia şi Azerbaidjan cu privire la provincia Nagorno-Karabakh - pe scurt: conflicte îngheţate în estul continentului.

Aceste conflicte - dar şi alte probleme de securitate - se înscriu în mod evident în vecinătatea comună a UE şi a Rusiei şi au implicaţii strategice şi de securitate cât se poate de concrete. Dar un raport publicat de Consiliul European pentru Relaţii Externe (CERE) afirmă că summitul Merkel-Medvedev-Sarkozy are o agendă corectă, doar lista de participanţi ar fi greşită.