Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.10.2010

Prejudiciul cauzat SA „Moldovagaz” în legătură cu Decizia Curţii Supreme de Justiţie din 13 octombrie 2010, zilnic va depăşi suma de 2 milioane lei

Prin Decizia din 13 octombrie 2010, Curtea Supremă de Justiţie a anulat Încheierea Curţii de Apel Chişinău, prin care a fost scoasă de pe rol cererea partidului politic „Moldova Unită - Единая Молдова", privind anularea unor Hotărîri ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în baza cărora au fost stabilite tarifele la gazele naturale pentru consumatorii din Republica Moldova.

În rezultatul adoptării acestei Decizii, au fost menţinute măsurile asiguratorii impuse anterior de Curtea de Apel Chişinău şi anume, stoparea tarifelor actuale la gazele naturale şi aplicarea vechilor tarife în vigoare pînă la 14 ianuarie 2010.

Conform calculelor, prejudiciul cauzat SA „Moldovagaz" în legătură cu Decizia Curţii Supreme de Justiţie din 13 octombrie 2010, zilnic va depăşi suma de 2 milioane lei. Acest fapt va afecta procesul de achitare cu SAD „Gazprom", ceea ce constituie un pericol real pentru securitatea energetică a statului. Aceste acţiuni vor avea un impact negativ asupra relaţiilor cu SAD „Gazprom". 

În conformitate cu metodologia tarifară în vigoare, ANRE va fi nevoită să includă în tarif drept devieri financiare prejudiciile cauzate, la următoarea revizuire a acestuia. În consecinţă, tarifele la gazele naturale se vor majora brusc. În afară de aceasta, prejudiciile suplimentare suportate de către întreprinderile de gaze în rezultatul acestor acţiuni nechibzuite, de asemenea vor influenţa majorarea tarifelor. Astfel, urmările acestor acţiuni vor fi resimţite de consumatori.

Autorii acestor acţiuni conştientizează aceste lucruri, însă, în condiţiile demarării campaniei pentru alegerile parlamentare anticipate, aceştia urmăresc scopurile sale electorale.

Totodată, trebuie de menţionat că astfel de hotărîri judecătoreşti discreditează sistemul judecătoresc din Republica Moldova. În loc să-şi exercite onest obligaţiunile sale de funcţie, judecătorii lucrează „la comanda" partidelor politice. Lăsînd în vigoare măsurile asiguratorii, Curtea Supremă de Justiţie a încălcat legislaţia în vigoare, care prevede expres condiţiile aplicării măsurilor de asigurare a acţiunii.

SA „Moldovagaz" intenţionează să-şi apere interesele sale şi drepturile acţionarilor săi, inclusiv, la nivel internaţional. Suntem convinşi că legalitatea va fi restabilită, însă, pînă la acel moment vor avea de suferit consumatorii gazelor naturale din Republica Moldova, precum şi economia ţării, anunţă un comunicat al companiei Moldovagaz.

cuvinte-cheie: Moldovagaz

Comentarii (0)

 

Related news

Sus