Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-10-15/declaratzia-de-presa-a-agentziei-natzionale-pentru-reglementare-in-energetica-18156.html
Data: Oct 15, 2010 (15:22)

Declaraţia de presă a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) califică decizia Colegiului civil şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie din 13 octombrie curent privind casarea încheierii Curţii de Apel Chişinău din 15 septembrie 2010, prin care instanţa a scos de pe rol cererea de chemare în judecată depusă de partidul "Moldova Unită" împotriva ANRE, drept o susţinere indirectă a acestui partid în campania electorală şi, totodată, o încercare de a ignora statutul ANRE ca unică autoritate abilitată cu dreptul da a aproba tarifele la serviciile prestate în sectorul energetic al ţării.

Pornind de la faptul că ANRE este abilitată prin lege să examineze şi să aprobe tarifele de livrare a resurselor energetice, instanţa de judecată nu a avut temei de a se pronunţa asupra nivelului acestor tarife, înainte de examinarea în fond a cauzei. Agenţia a prezentat toate materialele şi calculele privind stabilirea tarifelor la gazele naturale, însă până în prezent instanţa de judecată nu a examinat aceste probe.

ANRE atenţionează asupra faptului că punerea în aplicare a deciziei Curţii Supreme de Justiţie din 13 octombrie poate pune în pericol real asigurarea consumatorilor cu gaze naturale. Aplicarea tarifelor stabilite de ANRE până la 14 ianuarie curent ar putea genera blocaje periculoase în sistemul energetic al ţării care se pot solda cu diminuarea sau chiar sistarea livrării de gaze naturale de către SA „Gazprom" din Federaţia Rusă, deşi din partea acesteia încă nu a parvenit o reacţie oficială. ANRE consideră că există toate temeiurile juridice pentru revizuirea deciziei Curţii Supreme de Justiţie din 13 octombrie 2010.

În acelaşi timp nu vrem să credem că cineva este interesat în destabilizarea pieţei de gaze şi revenirea ei la situaţia din anii nouăzeci, cu formarea unor datorii enorme, care, într-un final, tot de consumatori au fost achitate, dar cu consecinţe grave atât pentru sectorul energetic, cât şi pentru consumatori.

Totodată, ANRE informează consumatorii de gaze naturale că declaraţiile unor lideri ai partidului "Moldova Unită", potrivit cărora începând cu 13 octombrie curent plăţile pentru consumul de gaze sunt efectuate în baza tarifelor stabilite de ANRE până la 14 ianuarie 2010, sunt nişte speculaţii politice şi induc în eroare opinia publică, destabilizînd şi situaţia din sectorul energetic al ţării. ANRE precizează că la ora actuală se aplică tarifele stabilite prin hotărârea sa nr.376 din 14 mai 2010, tarife calculate şi aprobate în strictă conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, informează Serviciul de presă al ANRE.