Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.10.2010

Primăria Chişinău a semnat acordul de împrumut pentru achiziţionarea a 100 de troleibuze noi

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă şi Constantin Sinedino, director pentru Europa de Est a Băncii Europene de Investiţii (BEI) au semnat astăzi contractul de finanţare, în valoare de 5 milioane Euro, pentru procurarea a 100 trolebuze noi. Anterior, Primăria capitalei a semnat un acord similar şi cu Banca Europeană pentur Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Cu această ocazie, Dorin Chirtoacă a precizat că proiectul privind achiziţionarea de troleibuze noi a fost posibil graţie efectuării mai multor reforme în municipiul Chişinău, pe parcursul ultimilor 3 ani. „Aceasta ne permite să demarăm proiecte noi, inclusiv de a obţine finanţări din exterior pentru dezvoltare", a conchis edilul Chişinăului. De asemenea, primarul capitalei a remarcat că  în urma desfăşurării licitaţiei, s-a ajuns la 100 de troleibuze noi, şi nu 90 cum era preconizat iniţial.

La rândul său, Constantin Sinadino, director pentru Europa de Est a BEI, a menţionat că proiectul anunţat este primul în ceea ce priveşte colaborarea cu municipiul Chişinău, anterior existând unele colaborări cu autorităţile centrale ale R. Moldova. Reprezentantul BEI şi-a exprimat satisfacţia pentru faptul că noile trolebuze care vor ajunge în Chişinău convin şi din punct de vedere ecologic, pentru că Uniunea Europeană acordă o atenţie sporită protecţiei mediului.

Costul total al proiectului privind achiziţionarea troleibuzelor noi în Chişinău este de 13,7 milioane Euro. Din această sumă, 10 milioane Euro reprezintă creditul acordat de BERD şi BEI, iar 3 milioane Euro este un grant acordat de Uniunea Europeană municipiului, în cadrul Programului Politicilor de Vecinătate. Rata dobânzii reprezintă 5 la sută anual, pe un termen de 10 ani, cu o perioadă de graţie de 2 ani. Autorităţile municipale consideră că prevederile contractului de împrumut vor permite Primăriei Chişinău să-şi onoreze obligaţiunile faţă de structurile financiare europene, anunţă un comunicat al Primăriei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus