Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-10-13/expertzii-bancii-mondiale-vor-elabora-planul-de-restructurare-a-sectorului-termoenergetic-al-rm-18118.html
Data: Oct 13, 2010 (17:08)

Experţii Băncii Mondiale vor elabora Planul de restructurare a sectorului termoenergetic al RM

În cadrul unei întrevederi a Vicepremierului Valeriu Lazăr cu echipa Băncii Mondiale (BM) condusă de către Shinya Nishimura, defăşurate marţi 12 octombrie, a fost discutat subiectul restructurării sectorului termoenergetic.

Liderul echipei BM Shinya Nishimura a anunţat scopul de bază al vizitei date, şi anume iniţierea, discutarea implementării proiectului de asistenţă tehnică pentru restructurarea sectorului termoenergetic al ţării.

În acest context, la capitolul asistenţei ce urmează a fi oferită de către BM, Shinya Nishimura a specificat că în timpul imediat următor îşi vor începe activitatea 3 experţi internaţionali care spre finele lunii decembrie 2010 vor elabora primul draft al Planului de restructurare a sectorului termoenergetic al RM, cu prezentarea posibilă în luna februarie 2011 a documentului finalizat.

Valeriu Lazăr a apreciat şi reliefat importanţa asistenţei internaţionale oferite Republicii Moldova de către BM şi alţi parteneri de dezvoltare, în contextul obiectivului actual de restructurare a sectorului energetic. „ Drept una dintre acţiunile imediate ale acestui obiectiv major, Ministerul Economiei a înaintat Guvernului un proiect, aprobarea căruia va condiţiona demotivarea consumatorilor casnici de a se debranşa de la sistemele centralizate de alimentare cu energie termică. Această acţiune este una imediat necesară întru evitarea stopării totale a CET-1, CET-2, CET-Nord şi S.A."Termocom, dar şi pentru asigurarea atractivităţii sectorului pentru investitori precum BM, BERD şi BEI" a accentuat Vicepremierul.

De asemenea, Vicepremierul a prezentat realizările RM în domeniul eficienţei energetice, printre care, adoptarea în iulie 2010 a „Legii cu privire la eficienţa energetică", crearea în timpul apropiat a Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, precum şi aprobarea Programului Naţional de Eficienţă Energetică pentru perioada 2010-2020. În acelaşi context, dnul Valeriu Lazăr a dat asigurări că echipa „energetică" a ME îşi va continua activitatea cu aceeaşi viteză şi calitate a procesului de gestionare a sectorului în perioada electorală.

Potrivit MEl, setul de subiecte din cadrul întrevederii a cuprins: restructurarea datoriilor şi programul de reformare corporativă a sectorului termoenergetic ; identificarea investiţiilor prioritare pentru modernizarea şi reabilitarea întreprinderilor termoenergetice; evaluarea activelor reţelelor de gaze proprietate publică; lansarea unor proiecte investiţionale în sector etc.