Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.10.2010

Angela Merkel: Există un interes comun să fie rezolvate problemele în Republica Moldova şi Transnistria, precum şi în Balcanii de Vest

Angela Merkel: Există un interes comun să fie rezolvate problemele în Republica Moldova şi Transnistria, precum şi în Balcanii de Vest

Germania va aprecia echitabil realizările României din ultimii ani în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen, a declarat, marţi, la Palatul Cotroceni, cancelarul german Angela Merkel, după o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu.

"Am promis domnului preşedinte că Germania, în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen, va aplica o apreciere echitabilă a celor realizate în ultimii ani şi, pe această bază, vom hotărî în noiembrie sprijinul pentru drumul României în direcţia unor controale mai severe la graniţe", a spus Merkel.

Şefa Executivului de la Berlin a subliniat necesitatea transparenţei în domeniul Justiţiei în România pentru investitorii germani care doresc să dezvolte afaceri aici.

"Am abordat şi domeniul Justiţiei. Pentru întreprinzătorii germani care doresc să investească şi pe viitor în România este important să existe transparenţă acreditată în acest domeniu. Domnul preşedinte a subliniat că o serie de norme legale au fost implementate", a mai spus oficialul german.

De asemenea, cancelarul şi-a exprimat aprecierea pentru procesul de restructurare demarat de Guvernul României, caracterizând, însă, aceste măsuri ca fiind "dure". În context, ea a evidenţiat importanţa fondurilor europene pentru dezvoltarea economică a României.

În privinţa politicii externe, cancelarul Germaniei a reliefat interesul comun româno-german pentru rezolvarea problemelor din Transnistria.
"Există un interes comun să fie rezolvate problemele în Republica Moldova şi Transnistria, precum şi în Balcanii de Vest", a punctat Merkel.

Pe agenda convorbirilor de la Cotroceni s-au numărat şi probleme legate de strategia energetică a Uniunii Europene, Traian Băsescu aducând în discuţie proiectele Nabucco şi AGRI.

"Am avut discuţii pe o paletă largă de subiecte, cum ar fi relaţia bilaterală, necesitatea creşterii nivelului de performanţă a justiţiei româneşti, în baza Mecanismului de Cooperare şi Verificare, probleme legate de accesul României în Spaţiul Schengen, strategia energetică a Uniunii Europene şi susţinerea pentru Proiectul Nabucco, dar şi luarea în considerare a Proiectului AGRI, Strategia Dunării, Summitul NATO şi Summitul OSCE din acest an, Balcanii de Vest şi, de asemenea, ne-am oprit asupra problematicii legate de Republica Moldova", a enumerat Traian Băsescu.

După convorbirile oficiale, Traian Băsescu i-a prezentat Angelei Merkel Palatul Cotroceni, cei doi intrând pentru câteva minute şi în biserica din curtea palatului, recent reconstruită. AGERPRES

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus