Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-10-11/r-moldova-va-prelua-preshedintzia-comisiei-interguvernamentale-traceka-pentru-o-perioada-de-un-an-18051.html
Data: Oct 11, 2010 (10:25)

R.Moldova va prelua preşedinţia Comisiei Interguvernamentale TRACEKA pentru o perioadă de un an

Viceministrul Economiei Octavian Calmîc va participa, în perioada 12-13 octombrie curent, la cea de a 8-a conferinţă a Comisiei Interguvernamentale TRACEKA (Coridorul de Transport Europa-Caucaz-Asia) şi a Forumului Internaţional TRACEKA, care vor avea loc la Bruxelles (Belgia). Din delegaţia Republicii Moldova fac parte Viceministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor Boris Gherasim, Secretarul Naţional TRACEKA Eduard Biriucov.

Potrivit ME, în cadrul conferinţei curente, Republica Moldova va prelua preşedinţia Comisiei Interguvernamentale TRACEKA pentru o perioadă de un an şi va participa la Forumul Investiţional TRACEKA, care se va avea loc sub patronajul Comisiei Europene.

Evenimentul dat este important şi în contextul examinării a 3 proiecte ce revin Republicii Moldova din totalul de 4 ce sunt preconizate discutării în cadrul forumului investiţional. Acest fapt confirmă avantajele şi oportunităţile menţinerii şi dezvoltării parteneriatului în cadrul Comisiei Interguvernamentale TRACEKA.

Cele 3 proiecte sus-menţionate au fost deja expertizate de experţii Comisiei Europene în cadrul programului de asistenţă tehnică TRACEKA, care includ: crearea centrului internaţional de logistică în Aeroportul Internaţional „Mărculeşti" cu costul total de 16,7 mln euro; construcţia segmentului de 19,1 km a drumului M 3 Chişinău - Giurgiuleşti pe porţiunea (Porumbeni - Cimişlia) cu costul de 23,81 mln euro; construcţia segmentului drumului M 3 Chişinău - Giurgiuleşti pe o distanţă de 17,9 km (centura or. Comrat) cu costul de 16,56 mln euro.

Programul TRACECA a luat fiinta cu ocazia Conferintei de la Bruxelles, din 3 mai 1993, la care au participat ministrii transportului si comertului din 8 state, 5 state din Asia Centrala: Kazahstan, Kirghistan, Tadjikistan, Turkmenistan si Uzbekistan, si respectiv 3 state din zona Caucaz: Armenia, Azerbaidjan si Georgia. La aceasta Conferinta a fost incheiat un acord pentru implementarea unui program de Ajutor Tehnic, finantat de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea coridorului de transport pe directia Vest - Est din Europa cu traversarea Marii Negre prin Caucaz si Marea Caspica cu iesire la Asia Centrala.
În anul 1996, au fost acceptate în programul TRACECA, Ucraina şi Mongolia, ulterior în 1999 Republica Moldova, iar în 2002 Republica Bulgaria, România şi Republica Turcia, în cadrul Conferinţei de la Taşkent, 24-25 aprilie 2002 (a II-a Conferinţă Anuală a Comisiei Interguvernamentale TRACECA).