Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
11.10.2010

Moldova participă cu statut de observator la reuniunea miniştrilor Apărării

Viceministrul Apărării Igor Panfile participă în perioada 11-12 octombrie la reuniunea anuală a miniştrilor Apărării din Europa de Sud - Est (SEDM), desfăşurată în oraşul Tirana, Albania.

Şeful Direcţiei politică de apărare şi planificarea apărării, colonel Corneliu Fuior, a relatat că în timpul reuniunii reprezentanţii statelor membre NATO şi ale Parteneriatului pentru Pace vor aborda subiecte privind provocările actuale de securitate. Potrivit sursei citate, în cadrul reuniunii vor avea loc discuţii privind prevenirea imigraţiei ilegale, traficul ilicit de arme şi droguri, lupta împotriva terorismului internaţional, proliferarea armelor de distrugere în masă, securitatea frontierelor, etc.

Pe agenda întîlnirii sînt prevăzute, de asemenea, discuţii referitoare la managementul deşeurilor radioactive şi prevenirea poluării mediului, managementul crizelor şi neutralizarea minelor antipersonal. Totodată, participanţii vor fi informaţi în legătură cu activităţile planificate pentru anul 2011 în cadrul SEDM şi în cadrul Brigăzii Multinaţionale de Pace din Sud - Estul Europei (SEEBRIG). 

De menţionat că SEDM reprezintă o iniţiativă regională care a fost constituită în 1996 şi are drept scop intensificarea procesului de cooperare politico-militară regională şi consolidarea stabilităţii şi securităţii în Europa de Sud - Est. Anual la nivelul SEDM se desfăşoară cîte o reuniune a miniştrilor Apărării cu caracter decizional şi cîte o reuniune a şefilor de state majore generale, pentru consultări militare.

Moldova a fost admisă la SEDM în anul 2003 şi participă la reuniunile miniştrilor Apărării cu statut de observator, informează un comunicat al Ministerului Apărării.

cuvinte-cheie: SEDM

Comentarii (0)

 

Sus