Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.10.2010

Cea de-a patra rundă de negocieri privind Acordul de Asociere R. Moldova-UE va avea loc la 14 octombrie

Cea de-a patra rundă de negocieri privind Acordul de Asociere R. Moldova-UE va avea loc la 14 octombrie

Pe data de 8 octombrie, la Bruxelles, a avut Dialogul Politic de nivel înalt UE-RM în cadrul Comitetului pentru Europa de Est şi Asia Centrală, precum şi reuniunea a 11-a a Comitetului de Cooperare RM-UE. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de  Natalia Gherman, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Potrivit MAEIE, în contextul celor două evenimente părţile au discutat progresul relaţiilor RM-UE, precum şi evoluţiile procesului de implementare a reformelor din Republica Moldova pe parcursul ultimului an în domeniul politic, economico-social, comercial, energetic, al justiţiei şi afacerilor interne, societăţii informaţionale, transportului, mediului, culturii, cercetării şi educaţiei.

În special, în cadrul Dialogului Politic de nivel înalt reprezentantul Preşedinţiei belgiene a Consiliului UE, dl Willy de Buck a salutat intensitatea relaţiilor politice RM-UE, subliniind în numele celor 27 de state membre ale UE sprijinul acordat opţiunii pro-europene, precum şi eforturilor depuse în acest sens de Guvernul RM. Abordînd problematica transnistreană, părţile au reconfirmat importanţa revenirii la negocierile oficiale în formatul 5+2, reiterînd suportul pentru măsurile de consildare a încrederii, un exemplu concludent în acest sens fiind reluarea circulaţiei trenului de pasageri Chişinău-Tiraspol-Odesa. 

În debutul reuniunii Comitetului de Cooperare, reprezentantul UE a remarcat caracterul ascendent al dialogului RM-UE. Părţile au trecut în revistă realizările agendei europene a Republicii Moldova, în special, cu referire la negocierile Acordului de Asociere, pregătirea pentru negocierea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător, avansarea dialogului privind liberalizarea vizelor, preluarea preşedinţiilor Comunităţii Tratatului Energetic şi TRACECA. De asemenea, a fost remarcată prestaţia RM în cadrul Parteneriatului Estic şi salutată disponibilitatea RM de a contribui la procesul de revizuire a Politicii Europene de Vecinătate.

În concluzie, oficialii au convenit să continue discuţiile în cadrul reuniunilor RM-UE care vor avea loc în timpul apropiat la Chişinău, şi anume cea de-a 4-a rundă a negocierilor Acordului de Asociere care va avea loc la 14 octombrie curent, precum şi sub-comitetului în domeniul Justiţiei şi Afacerilor interne, reuniunii de nivel înalt a Parteneriatului de Mobilitate RM-UE, reuniunii experţilor în domeniul drepturilor omului, evenimente care se vor petrece în perioada 25-27 octombrie curent.

cuvinte-cheie: Acordul | asociere

Comentarii (0)

 

Related news

Sus