Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.10.2010

Vizita lui Andrei Popov la Moscova

Vizita lui Andrei Popov la Moscova

Potrivit MAEIE, în zilele de 7-8 octombrie curent, Andrei Popov, Viceministru al Afacerilor Externe si Integrării Europene, a efectuat o vizită de lucru la Moscova, programul căreia a inclus întrevederi bilaterale cu viceminiştri ai Afacerilor Externe ai Federaţiei Ruse, Grigorii Karasin şi Alexandr Gruşko, cu Seghei Gubarev, Ambasador cu misiuni speciale, precum şi cu deputaţi ruşi.

În cadrul dialogului au fost abordate un şir de subiecte privind stadiul actual al relaţiilor bilaterale moldo-ruse şi perspectivele de dezvoltare ale acestora, probleme de actualitate internaţională.

Discuţiile avute în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei s-au axat pe principale teme ale dialogului moldo-rus, printre care intensificarea cooperării comercial-economice, reglementarea conflictului transnistrean, colaborarea în cadrul CSI şi altor organisme regionale şi internaţionale. Au fost apreciate recentele acțiuni ale autorităţilor ruse, menite să permită un acces mai larg a produselor vinicole şi vegetale moldoveneşti pe piaţa rusă. O atenţie sporită a fost acordată protejării intereselor cetăţenilor moldoveni aflaţi temporar pe teritoriul Federatiei Ruse. Spectrul chestiunilor discutate a fost completat de problematica cooperarii în domeniul umanitar, părţile urmînd să elaboreze în urmatoarele luni un amplu program de cooperare bilaterală.

Cu referire la conflictul transnistrean, Viceministrul Andrei Popov a trecut în revistă principalele acţiuni întreprinse de autorităţile moldoveneşti în vederea promovării măsurilor de încredere şi reluării negocierilor oficiale în formatul 5+2. A fost abordată şi tema transformării actualei operaţiuni de pacificare şi prevenirii tensiunilor în Zona de Securitate. De asemenea, a avut loc un schimb de opinii cu privire la summit-ul OSCE de la Astana, fiind subliniată importanţa reflectării în documentele acestuia a obiectivului reglementării conflictului transnistrean în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Părţile au constatat cu satisfacţie intensificarea dialogului dintre ministerele de Externe ale celor două ţări.

Agenda vizitei la Moscova a inclus, de asemenea, o prezentare despre principalele direcţii ale politicii externe a Republicii Moldova la Centrul Carnegie, discuţii cu politologii ruşi, precum şi o întîlnire cu studenţii moldoveni care îşi fac studiile la Academia Diplomatică şi Universitatea de Stat de Relaţii Internaţionale din Moscova.

cuvinte-cheie: Popov | Moscova

Comentarii (0)

 

Related news

Sus