Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-10-08/un-vamesh-shi-un-intermediar-retzinutzi-pentru-extorcare-de-mita-18018.html
Data: Oct 8, 2010 (11:36)

Un vameş şi un intermediar reţinuţi pentru extorcare de mită

Şeful Serviciului operativ al Secţiei „Nord" a Serviciului vamal, împreună cu complicele său, au fost reţinuţi de ofiţerii Centrului anticorupţie (DGT Nord), fiind bănuiţi de corupere pasivă. Vameşul ar fi extorcat 2000 de euro de la un cetăţean pentru a ascunde o pretinsă fraudă vamală. Pe lîngă alte obiecte electrocasnice, ultimul a încercat să introducă în Republica Moldova şi trei arme pneumatice.

Potrivit denunţătorului, vameşul i-a cerut 1000 de euro pentru a-i permite trecerea nestingherită fără a-l documenta, dar i-a luat armele. Peste un timp, lucrătorul vamal l-ar fi contactat pe cetăţean, spunînd că pentru a-i returna obiectele trebuie să mai achite 2000 de euro. Transmiterea banilor a avut loc în data de 6 octombrie, ora 20.30, pe o stradă din or. Bălţi, sub controlul ofiţerilor anticorupţie şi cei ai Direcţiei de securitate internă a Serviciului vamal. La locul indicat însă vameşul nu s-a prezentat, dar a trimis un intermediar care a fost reţinut în flagrant în momentul în care a primit cei 2000 de euro marcaţi „mită CCCEC". După două ore, a fost reţinut şi angajatul vămii. În rezultatul percheziţiei la domiciliul vameşului a fost depistată una din armele „confiscate". Celelalte două încă nu au fost găsite, vameşul refuzînd să dea depoziţii.

Potrivit CCCEC, la moment ambele persoane se deţin în Izolatorul Direcţiei generale teritoriale „Nord". Pe acest caz a fost iniţiată o cauză penală în temeiul art. 324 Cod penal al Republicii Moldova - „corupere pasivă". Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă o pedeapsă sub formă de privaţiune de libertate pînă la 10 ani cu amendă şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.