Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.10.2010

Moldova respectă angajamentele asumate faţă de FMI

Sub conducerea viceprim-ministrului, ministrului Economiei Valeriu Lazăr, miercuri 6 octombrie, avut loc şedinţa Grupului de lucru pentru monitorizarea Programului de cooperare dintre Republica Moldova şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru anii 2010-2012.

În cadrul şedinţei a fost apreciat drept pozitiv ritmul îndeplinirii angajamentelor la capitolele: asigurarea cadrului de asistenţă socială pentru lunile reci ale anului curent; consolidarea gestionării finanţelor publice şi a cadrului de administrare fiscală; acordarea asistenţei băncilor în reluarea creditării economiei; definitivarea unui plan de restructurare a datoriilor în sectorul energetic; ameliorarea cadrului de reglementare a activităţii de antreprenoriat şi simplificare a regimului fiscal.

La finalul discuţiilor, membrii Grupului de lucru au ajuns la concluzia că angajamentele asumate pînă la finele lunii septembrie curent au fost respectate şi a fost accentuată necesitatea continuităţii implementării prevederilor programului sus-menţionat.

În conformitate cu Programul de cooperare Republica Moldova-Fondul Monetar Internaţional pentru anii 2010-2012, finanţat în baza a două instrumente financiare, Mecanismul extins de creditare şi Mecanismul de finanţare extinsă, în valoare totală de 369,6 mln. de Drepturi Speciale de Tragere (la moment, echivalentul a 576, 6 mln. dolari SUA ), Republica Moldova a beneficiat de 2 tranşe în valoare de 120 mil. DST (la moment, echivalentul a 187 mln. dolari SUA), alocate pentru consolidarea poziţiei bugetare şi suplinirea rezervelor valutare.

Potrimit ME, la şedinţa au participat ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei Valentina Buliga, Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei Dorin Drăguţan, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare; Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus