Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.10.2010

Procuratura Generală informează

Referitor la unele solicitări exprese, adresate instituţiei de către preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, precum şi urmare multiplelor adresări din partea reprezentanţilor mass-media, serviciul de presă al Procuraturii Generale este împuternicit să aducă la cunoştinţă următoarele:

În legătură cu examinarea faptelor expuse în raportul auditului deetatizării patrimoniului statului şi asigurării activităţii postprivatizare în perioada 2007-2009, declarăm că investigaţiile efectuate şi materialele de audit prezentate de Curtea de Conturi au stabilit multiple încălcări ale legislaţiei la înstrăinarea patrimoniului statului. Prin urmare, Procuratura Generală a dispus declanşarea a 3 cauze penale în baza art.329 alin.(2) lit.b) Cod Penal, pe faptul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către o persoana cu funcţie de răspundere a obligaţiunilor de serviciu ca rezultat al unei atitudini neglijente sau neconştiincioase faţă de ele, soldate cu cauzarea daunelor grave bugetului de stat.

Procuratura Generala a înaintat în instanţele de judecată competente acţiuni civile privind declararea nulităţii înstrăinării lotului de teren cu suprafaţa de 3,3843 ha din str. Tăbăcăria Veche, mun. Chişinău şi încasarea în bugetul de stat a prejudiciului cauzat prin înstrăinarea SA "Macon" a bazei de odihna pentru copii "Andrieş" în valoare de 3,4 milioane de lei.
Concomitent, în temeiul acţiunilor civile, Procuratura Generală a contestat la Curtea de Apel Economică rezultatele privatizării IS "Complexul Hotelier Codru", sanatoriului "Moldova" din or. Odesa, a terenului cu suprafaţa de 10,65 ha din str. T. Vladimirescu 1/8 mun. Chişinău, încăperilor de pe şos. Hinceşti, 53 şi str. Bucureşti 62, a pachetelor de acţiuni ale statului în SA "Hotelul Chişinău" şi SA "Moldova Tur".

Procuratura Generală a definitivat investigaţiile, demarate în baza acuzaţiilor expuse de cetăţeanul Sergiu Mocanu în cadrul conferinţelor de presă, privind implicarea lui Vladimir Plahotniuc în unele acţiuni ilegale. În acest context, procurorii l-au audiat atît pe cetăţeanul V. Plahotniuc, cît şi alte 10 persoane, ale căror nume au fost menţionate în public.
Prin urmare, au fost cercetate presupusele încălcări comise la BC "VictoriaBank", SA "Gemenii", staţiile PECO din raionul Călăraşi; SA "Carmez"; SA "Franzeluţa"; SA "Hotelul Chişinău"; TVR1.

Ca rezultat, a fost dispusă neînceperea urmăririi penale pe numele lui Vladimir Plahotniuc din lipsa în acţiunile acestuia a elementelor constitutive ale vreunei infracţiuni prevăzute de Codul Penal, anunţă un comunicat al Serviciul de presă al Procuraturii Generale

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus