Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
04.10.2010

Prin Ucraina la Franţa - acesta era itinerarul persoanelor solicitante de a pleca ilegal în spaţiul schengen

Potrivit MAI, la începutul lunii august 2010, în adresa Centrului pentru combaterea traficului de persoane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a parvenit o informaţie operativă, precum că, pe teritoriul Republicii Moldova activează un grup de persoane, membrii cărora sunt ucraineni, specializat în organizarea migraţiunii ilegale şi scoaterea minorilor din ţară. Filiera avea ca „obiectiv de activitate" transportarea moldovenilor în spaţiul schengen prin tranzitarea ilegală a Ucrainei şi Poloniei.
Astfel, oamenii legii au purces la monitorizarea informaţiei, acţiune ce s-a finalizat cu prinderea organizatorului împreună cu trei migranţi între care un minor.

Ofiţerii CCTP în comun cu angajaţii Serviciului de Grăniceri au stopat la postul vamal Criva-Briceni un automobil de model „Wolkswagen Touareg". La momentul controlului în maşină se afla şoferul şi trei pasageri. „Turiştii", persoane de gen feminin deţineau vize obţinute de la Consulatul Poloniei din Chişinău. Audiaţi de poliţişti, migranţii au declarat că trebuiau să ajungă în Franţa, migraţiunea fiind organizată de şofer, un ucrainean de 52 de ani. Suspectul le-a instruit să declare mărturii false la misiunea diplomatică şi a perfectat actele ce au servit temei pentru eliberarea vizelor. Pentru „serviciile" oferite, moldovenii ajunşi la destinaţie urmau să achite între 2000-2 500 euro fiecare. Ucraineanul nu este la prima abatere de la lege, iar până în prezent se bănuieşte că ar fi dus pe această cale peste zece persoane.

În acest caz a fost iniţiată o cauză penală în baza art. 362/1 „Organizarea migraţiunii ilegale". Conform legii persoana culpabilă de comiterea acestei infracţiuni se pedepseşte cu amendă de la 6000 la 20 000 de lei sau cu închisoare de la 1 la 7 ani.
Actualmente cercetările continuă în vederea stabilirii tuturor complicilor şi stabilirea întregii activităţi infracţionale.
Ministerului Afacerilor Interne întreprinde acţiuni consecvente în vederea monitorizării fluxului migraţional pe teritoriul Republicii Moldova, o atenţie deosebită fiind atrasă contracarării migraţiei ilegale transnaţionale cu implicarea grupărilor criminale, organizate atât de cetăţeni străini cît şi de autohtoni. Centru de presă al MAI

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus