Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-10-04/o-ancheta-in-legatura-cu-cei-11-ceta-eni-moldoveni-aresta-i-in-egipt-este-in-curs-de-desfashurare-17917.html
Data: Oct 4, 2010 (09:42)

O anchetă în legătură cu cei 11 cetățeni moldoveni, arestați în Egipt, este în curs de desfăşurare

Vlad Filat i-a întimpinat astăzi noaptea pe Aeroportul Internaţional Chişinău pe cei 11 moldoveni reţinuţi anterior în Egipt. Premierul a precizat că o anchetă în legătură cu acest caz este în curs de desfăşurare şi ea vizează, cel mai probabil, persoane implicate în trafic de fiinţe umane.

Vlad Filat a precizat că o informaţie amplă asupra situaţiei acestor cetăţeni va fi prezentată ulterior de către Guvern.

„Important este că s-a reuşit aducerea lor în ţară. Ţin să mulţumesc, în mod special, ministrului Iurie Leancă şi colaboratorilor Ministerului Afacerilor Externe şi Integrări Europene pentru această reuşită. Vreau să spun că nu a fost uşor. Situaţia a fost destul de complicată", a menţionat Vlad Filat cu referire la  acţiunile Guvernului în vederea eliberării acestor persoane.

Premierul a specificat că persoanele respective vor beneficia de asistenţă juridică şi materială din partea Guvernului, în cazul în care va fi nevoie. „Vom ajuta aceşti oameni pentru ca ei să simtă în continuare grija statutului", a accentuat Prim-ministrul.

Cheltuielile pentru repatrierea celor 11 moldoveni au fost asigurate de către Executiv.

Premierul a fost însoţit de către viceprim-ministrul, ministru l Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă şi vice-ministrul de Stat, Eduard Bănăruc, informează un comunicat al Executivului.

Amintim că, potrivit presei internaționale, pe data de 11 septembrie a.c., pe teritoriul egiptean, au fost arestați un grup de 11 cetăţeni ai Republicii Moldova, fiind suspectați că au ucis un beduin. 

Conform datelor prezentate de forţele de ordine egiptene, beduinii i-au promis moldovenilor să-i ajute să ajungă ilegal în Israel contra unei sume de o mie de dolari. Însă, ulterior egiptenii au mărit de două ori suma iniţial negociată şi moldovenii au refuzat să o achite. Atunci beduinii i-au luat prizonieri, însă moldovenii au reuşit să fugă, după ce l-au omorât pe paznic.