Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.10.2010

Delegaţia Parlamentului R.Moldova participă la sesiunea de toamnă a APCE

Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova, condusă de deputata Ana Guţu, participă, în perioada 4-8 octombrie, la sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care se desfăşoară la Strasbourg, Franţa. Din componenţa delegaţiei fac parte deputaţii Stella Jantuan, Valeriu Ghileţchi şi Grigore Petrenco.

În cadrul sesiunii va fi prezentat raportul lui Egidijus Vareikis, coraportor APCE pentru Republica Moldova, referitor la desfăşurarea referendumului constituţional în Republica Moldova pe 5 septembrie 2010. Egidijus Vareikis a fost şeful unei delegaţii din 17 observatori ai APCE, care s-a aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 3-6 septembrie 2010. 

Pe agenda sesiunii figurează spre dezbatere şi adoptare o serie de rapoarte şi rezoluţii privind procedura selectării candidaţilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, necesitatea evitării suprapunerii activităţii Consiliului Europei cu cea a Agenţiei pentru drepturi fundamentale a Uniunii Europene, funcţionarea instituţiilor democratice în Ucraina, garantarea dreptului la educaţie a copiilor bolnavi sau cu dizabilităţi, necesitatea unei acţiuni urgente în cazul copiilor privaţi de îngrijire parentală, lupta împotriva extremismului etc. De asemenea, în proiectul agendei sesiunii parlamentare a APCE este propusă o dezbatere în procedură de urgenţă pe tema expulzării etnicilor romi din ţările europene.

La sesiunea de toamnă a APCE sunt invitate o serie de personalităţi politice internaţionale care urmează să se adreseze plenului Adunării: Antonio Milososki, ministrul afacerilor externe al fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, Nikola Gruevski, prim-ministrul fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, Guido Westerwelle, ministrul federal al afacerilor externe din Germania, Angel Gurria, Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, Jan Fischer, vicepreşedinte BERD, informează un comunicat al Legislativului. 

cuvinte-cheie: APCE

Comentarii (0)

 

Related news

Sus