Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-10-02/r-moldova-ar-putea-beneficia-de-75-mil-euro-pentru-dezvoltarea-sectorului-vitivinicol-17913.html
Data: Oct 2, 2010 (16:53)

R.Moldova ar putea beneficia de 75 mil. Euro pentru dezvoltarea sectorului viti-vinicol

Vlad Filat a avut ieri o întrevedere cu reprezentanţii Băncii Europene pentru Investiţii (BEI). În cadrul întrevederii au fost analizate rezultatele evaluării situaţiei în sectorul viti-vinicol efectuate de către o misiune a BEI în vederea acordării asistenţei Republicii Moldova pentru dezvoltarea sectorului viti-vinicol.

Experţii  au confirmat că în luna noiembrie 2010, Republica Moldova ar putea beneficia de 75 mil. Euro pentru implementarea proiectelor investiţionale, pe un termen de 12 ani, cu perioada de graţie de 4 ani. La această înţelegere s-a ajuns după ce echipa guvernamentală a demonstrat capacitatea de a administra aceste fonduri cu maximă eficienţă şi în mod transparent, propunerea iniţială a misiunii fiind de 50 mil. Euro, pentru 10 ani cu perioada de graţie de 3 ani.

Experţii au apreciat rezultatele conlucrării cu specialiştii din ţara noastră drept foarte bune, menţionînd că aceasta s-a soldat cu un raport detaliat care urmează a fi prezentat spre aprobare bordului BEI, privind oportunitatea lansării unui Proiect investiţional în Republica Moldova care vizează companii din întreg spectrul de jucători ai lanţului valoric în producţia viti-vinicolă.

De menţionat că inovaţia acestui proiect constă în abordarea complexă a domeniului finanţat, în cadrul căruia vor fi eligibile şi proiectele companiilor activitatea cărora nu ţine de producerea propriu-zisă a vinurilor, dar care are legătură directă cu acest proces şi de care depinde competitivitatea produselor vinicole finale. Astfel, în cadrul proiectului urmează a fi finanţate activităţi atît din domeniul viti-vinicol, cît şi în domeniul cercetărilor, educaţiei, asigurării calităţii, inofensivităţii şi autenticităţii vinului, precum şi industriilor de suport (producţia ambalajului, articolelor de îmbuteliere etc.), informează un comunicat al Executivului.