Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-10-01/condamnatzi-pentru-spalare-de-bani-de-peste-300-mii-de-dolari-17910.html
Data: Oct 1, 2010 (16:50)

Condamnaţi pentru spălare de bani de peste 300 mii de dolari

Procuratura Anticorupţie a reuşit să demonstreze vinovăţia a doi tineri care sunt învinuiţi de spălare de bani în valoare de peste 300 mii dolari.

Tinerii, în vîrstă de 23 şi 25 de ani, au fost condamnaţi la amendă în mărime de 100 000 lei, şi respectiv 5 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de 3 ani.

Prin sentinţa judecătoriei Botanica mijloacele băneşti depistate asupra inculpaţilor în cadrul percheziţiei la momentul reţinerii - aproximativ 30 000 dolari SUA, au fost trecute forţat şi gratuit în venitul statului.  

Conform materialelor cauzei penale, inculpaţii, în complicitate cu alte persoane, în intervalul noiembrie 2009 - iunie 2010, organizând licitaţii frauduloase prin Internet, au dobândit ilicit bunurile care aparţineau unor persoane din SUA şi Irlanda.

Potrivit procurorilor, cei doi au folosit paşapoarte false pentru a deschide conturi bancare la diferite bănci din SUA, pentru ca în urma petrecerii licitaţiilor frauduloase pe Internet, persoanele care au câştigat licitaţiile să vireze banii în contul indicat de făptuitori pentru bunul licitat, pe care în realitate cei doi nu îl deţineau.

În perioada februarie - iulie 2010, cei doi, împreună cu alţi 3 cetăţeni ai Republicii Moldova, au deschis conturi curente la o Bancă comercială pe numele ultimilor şi în scopul voalării acţiunilor criminale, au transferat mijloacele băneşti pe conturile acestora.

Prin urmare, inculpaţii au obţinut asigurarea unei surse legale de provenienţă a mijloacelor băneşti în sumă de 307 020 dolari SUA, dobândite pe cale infracţională, adică, în rezultatul însuşirii mijloacelor băneşti prin escrocherie, de la conturile persoanelor fizice, folosind documente false, anunţă Serviciul de presă al Procuraturii Generale.