Trimite e-mail | Printeaza
Externe
27.09.2010

Un ministru bulgar pune pe jar presa din M. Britanie cu declaraţii despre acordarea cetăţeniei

Presa tabloidă britanică a revenit la tema perspectivei ameninţătoare a unui val de imigranţi est-europeni, după ce ministrul bulgar pentru diaspora, Bojidar Dimitrov, a spus că 500.000 de etnici bulgari din R. Moldova şi Ucraina ar putea primi cetăţenie bulgară.

"Bulgaria deschide uşile UE pentru a permite altor 500.000 de imigranţi să trăiască în Marea Britanie", a titrat Daily Mail. "Bulgaria a anunţat că intenţionează să dea paşapoarte pentru peste 500.000 de cetăţeni care nu sunt în UE, ceea ce pe termen lung le dă dreptul să locuiască şi să muncească în Marea Britanie", a scris Daily Mail.

"Farsa paşapoartelor bulgare ar putea duce la un nou val de imigranţi", anunţă îngrijorat Daily Star, care spune că imigranţii din R. Moldova şi Ucraina, care trăiesc în sărăcie, vor fi tentaţi să dea curs ofertei bulgare.

În prezent, precizează presa britanică, Londra controlează numărul cetăţenilor din Bulgaria şi România care pot lucra în Marea Britanie, dar după 2013 ei vor avea dreptul la liberă circulaţie.

Daily Star îl citează pe Sir Andrew Green, de la organizaţia neguvernamentală Migrationwatch, care spune că în prezent ţările UE "sunt libere să dea paşapoarte oricui doresc. Această practică trebuie să înceteze", a cerut Green. Guvernul de coaliţie de la Londra are intenţia să stabilească nişte "cote permanente" în privinţa imigranţilor, mai scrie Daily Star.

"Imigranţii ameninţă locuinţele britanicilor", a titrat şi Daily Express, combinând anunţul ministrului bulgar cu o analiză făcută de experţi imobiliari britanici. "Criza locuinţelor din Marea Britanie ar putea fi accentuată de milioane de imigranţi care ar putea obţine cetăţenia UE pe uşa din dos", scrie Daily Express. Cifrele Ministerului de Interne arată că migraţia netă în Marea Britanie a crescut cu peste 20% anul trecut, ajungând la 196.000. În schimb, numai 100.000 de case vor fi construite anul acesta, explică tabloidul, care îl citează pe Sim Sekhon, purtător de cuvânt al grupului de lobby imobiliar Legal 4 Landlords: "Presiunea din partea unui flux constant de imigranţi fără îndoială va deveni problematică pentru sectorul imobiliar", a spus oficialul.

Aproape 4,7 milioane de oameni, mulţi din cele mai sărace ţări ale Europei, ar putea obţine cetăţenie UE prin noi prevederi legislative, notează Daily Express, într-o aluzie la România şi Ungaria, ale căror anunţuri în privinţa acordării cetăţeniei au făcut anterior subiectul altor dezbateri în presa britanică.

În faţa acestui nou val de relatări alarmiste din tabloidele britanice, Bulgaria a venit cu precizări. Din septembrie 2009 până la sfârşitul lunii iunie 2010 aproximativ 17.000 de etnici bulgari din Macedonia, Moldova, Serbia şi Rusia primiseră paşapoarte bulgare, a scris presa de la Sofia.

Estimările din Marea Britanie par exagerate foarte mult, pentru că şi România a anunţat că are o capacitate de a emite anual numai 60.000 de noi paşapoarte, scrie Sofia News Agency. Ungaria va acorda în 2011 paşapoarte pentru cei 2,6 milioane de etnici maghiari care trăiesc în Slovacia, România şi Serbia, dar primele două state sunt deja membre UE, iar numărul etnicilor maghiari din Serbia este estimat la 300.000, conchide agenţia bulgară, anuţă Money.ro

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus