Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-09-27/genishtii-armatei-natzionale-au-dezamorsat-recent-shase-obiecte-explozive-din-perioada-celui-de-al-d-17822.html
Data: Sep 27, 2010 (11:11)

Geniştii Armatei Naţionale au dezamorsat recent şase obiecte explozive din perioada celui de al doilea război mondial

Echipele de genişti militari au fost solicitate în satele  din raioanele Nisporeni, Hînceşti şi Cantemir, informează un comunicat al Ministerului Apărării.

Potrivit maiorului Sergiu Chilivnic, specialist Serviciul Geniu al Armatei Naţionale, cea mai recentă operaţiune de neutralizare a obiectelor explozive a avut loc pe data de 24 septembrie,  în apropierea satului Cociulia, raionul Cantemir. În urma lucrărilor agricole, de către localnici au fost depistate 2 obiecte neidentificate. Echipa de genişti condusă de maior Ghenadie Bulgac, a cercetat locul indicat de săteni şi au identificat  2 grenade F-1, de producere sovietică.  

Două proiectile de artilerie, calibru 105 mm, au fost descoperite în timpul lucrărilor de amenajare în gospodăria unui locuitor din satul Cîrneşti, raionul Nisporeni. La faţa locului a fost solicitat grupul de genişti condus de căpitanul Ion Chiriac din batalionul Geniu, geniştii au identificat muniţiile ca fiind de producere germană. Tot în această perioadă echipa căpitanului Chiriac  a neutralizat  2 grenade F-1 şi cartuşe în oraşul Hînceşti.

Chilivnic a menţionat că muniţiile au rămas în sol din timpul celui de-al doilea război mondial şi reprezenta un pericol pentru populaţie în cazul unei acţiuni fizice sau naturale asupra obiectelor, pionierii au decis neutralizarea obiectelor la faţa locului în condiţii de securitate maximă.

 

Maior Chilivnic a specificat că în anul curent geniştii Armatei Naţionale au efectuat 196 de ieşiri la deminare şi au lichidat  549 de obiecte explozive în diferite localităţi ale republicii.