Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
27.09.2010

Curentul: Vîntu a rămas şi fără morişca de bani de la Chişinău

Curentul: Vîntu a rămas şi fără morişca de bani de la Chişinău

Cåteva firme controlate de Sorin Ovidiu Vîntu au acţionat în judecată Banca Naţională a Moldovei, Guvernul Republicii Moldova şi Banca de Economii a Moldovei. Două dintre aceste firme au fost folosite de SOV în numeroase afaceri derulate pe teritoriul Romåniei, PSV Company SA (fosta Petromservice) şi Tabor Projects Limited. Astfel, conform informaţiilor oficiale apărute pe site-ul Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova, în lista dosarelor din 15 septembrie a.c., repartizate spre soluţionare la Completul 2, apare şi cel cu indicativul 3r-932/10, prin care cåteva societăţi contestă un act administrativ.

Numele societăţilor contestatare au atras atenţia jurnalişilor moldoveni care au dezvăluit, astfel, încă una dintre afacerile dubioase ale lui SOV din Republica Moldova. Obişnuit cu schemele piramidale şi cu sifonarea banilor din conturile clienţilor unor bănci pe care le-a controlat, Sorin Vîntu şi-a încercat norocul şi la Chişinău. După ce a devalizat conturile SOV Invest şi a falimentat BRS şi BID, Sorin Ovidiu Vîntu a găsit de cuviinţă să preia şi să implementeze stilul său inconfundabil de „lucru" la Banca Comercială Investprivatbank din capitala Republicii Moldova. Numai că moldovenii au fost atenţi la mişcarea lui Vîntu şi l-au pocnit peste degete. Aşa se face că schema de scoatere a fondurilor din bancă, folosită aici a fost descoperită înainte de a fi prea târziu. „Managementul băncii şi o serie de acţionari au fost implicaţi în acţiuni dubioase de înstrăinare a activelor băncii prin intermediul diverselor scheme de creditare în circuit închis, cu rambursarea creditelor şi achitarea dobånzilor aferente din alte credite contractate tot de la bancă" - afirma, la sfårşitul anului trecut, conducerea BNM.
Firma folosită în operaţiunea de preluare a Investprivatbank a fost Tabor Projects Limited, o societate paravan înfiinţată, pentru credibilitate, în Marea Britanie. Pånă la aruncarea ei pe piaţa de la Chişinău, Vîntu o folosise pentru „afaceri interne" în Delta Asigurări SA şi în relaţia cu MBK Romexterra Bank şi Petroas, atunci cånd acţiunile deţinute de acea bancă, la Petroas, au fost cesionate către Delta Asigurări. Paravanul Tabor Projects este o firmă folosită de Sorin Ovidiu Vîntu pentru a scoate din ţară imense sume de bani rezultate în urma devalizărilor de tot felul, prezentate oficial ca tranzacţii comerciale. O astfel de „tranzacţie" a fost cea din luna mai 2007, cånd Tabor Projects Limited a våndut către Petromservice pachetul majoritar de acţiuni pe care l-a deţinut la Delta Asigurări SA. Operaţiunea, sancţionată atunci de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, reprezintă o formă de înstrăinare, în vederea scoaterii din ţară a fondurilor obţinute de la OMV Petrom, în urma vånzării celor trei divizii ale Petromservice cu 328,5 milioane de euro. Ulterior, firma Delta Asigurări avea să intre în lichidare, la fel ca şi societatea Petromservice, transformată în PSV Company SA. În mod ciudat, însă, ea avea să fie plasată, ca acţionar, alături de Investprivatbank într-o altă societate de asigurare din Moldova, IPB Delta Asigurări. Ca să vezi ce coincidenţă de nume şi ce lipsă de imaginaţie au sclavii lui Vîntu!

Planul lui SOV - dejucat

La sfårşitul lui 2008, informează publicaţia moldovenească „Business Expert Economist", „firma Tabor Projects Limited a devenit acţionar majoritar la Investprivatbank. Astfel, în urma unei majorări de capital prin emisiune suplimentară de acţiuni în valoare de 50 mil. lei, realizată în noiembrie 2008, acţionarul care a contribuit integral la majorarea capitalului băncii, Tabor Projects Limited, a obţinut 35,24% din numărul total de acţiuni cu drept de vot. Această majorare de capital a fost precedată de alta din debutul anului, cånd Investprivatbank a realizat o emisiune suplimentară de acţiuni de 20 mil. lei". Ulterior, însă, pe 19 iunie 2009, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a ridicat licenţa Investprivatbank, a numit un lichidator şi a trecut la lichidarea efectivă a noii jucării a lui SOV. Deşi a trecut mai mult de un an de la decizia BNM, Vîntu s-a decis abia acum să conteste retragerea licenţei şi numirea lichidatorului. Astfel, conform datelor de la Curtea Supremă de Justiţie, alături de Tabor Projects Limited şi de PSV Company au semnat actul de contestare şi offshor-urile Brendelco Limited, Karaka Holdings Limited, Karo Holdings Limited, Kauri Holdings Limited. „De la Cancelaria Colegiului Administrativ al Curţii Supreme de Justiţie ne-au spus că, joi 16 septembrie, completul de judecată a adoptat o hotăråre, dar textul acesteia va fi redactat şi publicat doar peste o săptămånă sau chiar două, informează publicaţia citată. Totodată nu au putut să ne spună ce acte administrative au fost contestate. Rodica Teleucă, şeful serviciului de presă al BNM, ne-a spus că a fost contestată în special legalitatea emiterii Ordonanţei BNM din 19 iunie 2009 „cu privire la retragerea licenţei Băncii Comerciale «Investprivatbank» S.A. şi numirea lichidatorului". Decizia respectivă a fost, potrivit unor publicaţii în presă, ultimul cui bătut în sicriul Investprivatbank. Cel mai curios este faptul că unul din cei mai mari păgubiţi, ca urmare a retragerii licenţei şi iniţierii procedurii de lichidare, se pare că a fost miliardarul romån Sorin Ovidiu Våntu".

Offshore-urile au fost capitalizate din rambursarea ilegală de TVA

Dacă Tabor Projects Ltd şi PSV Company au o legătură evidentă cu SOV, despre celelalte societăţi contestatare nu se ştie aproape nimic. Singura informaţie accesibilă a fost aceea că „în raportul anual al Investprivatbank pentru 2008 se menţionează că printre clienţii principali ai companiei de brokeraj ce aparţinea băncii figurau Tabor Projects Limited, Karo Holdings Limited, Demera Investments Limited, Treal-Privat SRL etc., toate cu legături directe sau indirecte cu afacerile din Romånia ale lui Sorin Ovidiu Vîntu. Potrivit registrelor britanice Karo Holdings Limited este o firmă dizolvată. La fel în procedură de lichidare este şi PSV Company SA". Asta, pe de o parte. Pe de altă parte, cinci dintre firmele aruncate de SOV în procesul contra guvernului moldovean au fost capitalizate cu fonduri provenite din celebra rambursare ilegală de TVA produsă la începutul lui 2008. Este vorba despre cele 62 milioane de euro intrate în conturile PSV Company. Cele cinci firme capitalizate pe această filieră au fost Brendelco Ltd, Karka Holdings Ltd, Karo Holding LTD, Kauri Holdings Ltd şi Tabor Projects Ltd. Toate acestea sunt paravane ale lui SOV. De altfel, reprezentantul oficial al lui Tabor Projects Ltd este moldoveanul Octavian Ţurcan, preţiosul finanţist al lui SOV, cel care a asigurat transferurile de bani în contul lui Nicolae Popa din Indonezia, dar şi fost administrator la Banca Romånă de Scont şi Imobiliar Network. (Curentul)

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus