Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-09-24/declaratie-de-presa-sis-17812.html
Data: Sep 24, 2010 (23:13)

Declaratie de presa SIS

În legătură cu recentele apariţii în mass-media  a unor informaţii precum că ploile au distrus zeci de dosare ale deţinuţilor politici, păstrate în arhivele SIS, Serviciul de presă şi relaţii cu publicul vine cu următoarele precizări.

Într-adevăr, în dimineaţa zilei de 1 septembrie 2010, lucrătorii depozitului special de stat au constatat că, în urma unei scurgeri a apei de ploaie prin sistemul de ventilaţie, au fost umezite neesenţial copertele mapelor de carton în care se păstrau cca 50 de dosare a persoanelor supuse represiunilor politice, conţinutul lor nefiind afectat. În timp restrâns s-au întreprins acţiuni pentru a elimina pericolul unor noi afecţiuni şi asigura condiţii adecvate de păstrare a materialelor de arhivă.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul declară cu toată certitudinea că nici unul din dosarele ce conţin materiale documentare privind represiunea politică a cetăţenilor nu a fost supus nimicirii şi nu a fost deteriorat. În SIS este asigurată evidenţa lor strictă,  conform legislaţiei naţionale, numărul dosarelor aflate la păstrare în Fondul arhivistic de stat, corespunzând întru-totul datelor reflectate în registrele-inventare. 

Totodată, reiterăm că Serviciul de Informaţii şi Securitate este deschis pentru societatea civilă, promovează o politică instituţională transparentă şi este disponibil de a furniza  informaţii  de interes public.