Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-09-23/sua-si-ue-au-aprobat-ridicarea-blocadei-instituita-impotriva-transnistriei-17759.html
Data: Sep 23, 2010 (11:04)

SUA si UE au aprobat ridicarea blocadei instituita impotriva Transnistriei

Mediatorii procesului de reglementare a conflictului transnistrean, Rusia, Ucraina si OSCE, precum si observatorii - Uniunea Eropeana si SUA, se vor intruni pentru tratative la Viena. In ajun, reprezentantii tuturor partilor s-au intalnit la Chisinau, unde au aprobat intelegerea convenita de premierul moldovean, Vlad Filat, cu liderul nerecunoscutei republici, Igor Smirnov, privind ridicarea embargoului econmic, in vigoare din 2006, scrie Nezavisimaia gazeta.

Guvernul Moldovei, mentioneaza ziarul citat, nu a detaliat continutul respectivelor intelegeri dintre Filat si Smirnov. Dar, potrivit mass-mediei locale, cu referire la expertii internationali, pretul celor convenite, care modifica procesurile vamale pentru marfurile exportate de Tiraspol, se ridica la 80 milioane de dolari pe an. Cu alte cuvinte, mergand in intampinarea Tiraspolului, Chisinau va pierde aceasta suma care reprezinta taxe fixate pentru produsele transnistrene.

Totusi, potrivit vicepresedintelui parlamentului Moldovei, Serafim Urechean, „trebuie facuti pasi in aceasta directie", pentru ca demersurile sunt menite sa consolideze increderea locuitorilor de pe cele doua maluri ale Nistrului. Iar fara asemenea masuri nu se poate vorbi despre o reintegrare a tarii". Urechean crede, de asemenea, ca un rol pozitiv il pot juca grupurile vamale mobile moldovenesti, care, dupa cum spera guvernul, pot actiona pe teritoriul transnistrean.

In acest caz, procedurile de inregistrare a marfurilor transnistrene se pastreaza,dar procesul va lua mai putin timp. Ministrul transnistrean Petr Stepanov afirma ca toate intreprinderile care lucreaza la export sunt inregistrate, in prezent, la Chisinau. Cel mai mare volum de livrari peste hotare - 40% - este asigurat de Uzina metalurgica din Moldova, al carui proprietar este rus. El va castiga din ridicarea blocadei: tona de tabla se va ieftini cu aproximativ 10 dolari.

Celelalte intreprinderi vor continua sa stagneze, dar din cu totul alt motiv - absenta unei piete de desfacere. Va prinde insa viata calea ferata regionala, pe care de cativa ani nu mai trec trenuri internationale si, pentru a ajunge de la Moscova la Chisinau, pasagerii trebuie sa ocoleasca regiune, ceea ce presupune o calatorie mai lunga. (HotNews.ro )