Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.09.2010

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii bugetului de stat pentru anul 2010

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii bugetului de stat pentru anul 2010

Ministrul Finanţelor Veaceslav Negruţa, care a prezentat proiectul, a declarat pentru presă că rectificarea bugetului de stat pe anul curent vizează redistribuirea la capitolul cheltuieli a peste 103 milioane de lei obţinute din economiile pe interior pe parcursul a 8 luni ale anului 2010.

Această sumă include peste 89 milioane lei de la deservirea datoriei de stat interne, aproximativ 10 milioane de la deservirea datoriei externe şi peste 4 milioane lei neutilizaţi la implementarea Strategiei naţionale de edificare a societăţii informaţionale „Moldova Electronică".

Potrivit ministrului Finanţelor, din cele 103 milioane lei, 35 de milioane vor fi utilizate pentru desfăşurarea în luna noiembrie a alegerilor parlamentare anticipate, pentru care actualmente în bugetul de stat nu sînt prevăzute cheltuieli. Alte 36,5 milioane lei urmează a fi repartizate la construcţia caselor de locuit pentru familiile sinistrate din satele Cotul Morii, Nemţeni, Obileni şi Sărăteni din raionul Hînceşti, care vor fi achitate antreprenorilor în formă de avans.

De asemenea, 28 milioane lei vor fi orientaţi spre majorarea volumului Fondului naţional pentru dezvoltare regională, iar 4 milioane - pentru realizarea Proiectului „Construcţia locuinţelor sociale".

Veaceslav Negruţa a precizat că actuala modificare a bugetului de stat nu va afecta deficitul bugetar aprobat în sumă de 3,4 miliarde de lei.

Ministrul Finanţelor a mai spus că economiile la serviciul datoriei de stat interne se explică prin faptul că rata medie ponderată a dobînzii la valorile mobiliare de stat comercializate prin licitaţie, în lunile ianuarie - august, a constituit 6,9 procente cu o diminuare de 2,8 p.p. faţă de rata dobînzii prevăzută iniţial. Diminuarea cheltuielilor pentru serviciul datoriei de stat externe se explică prin aprecierea monedei naţionale în raport cu valutele străine.

Veaceslav Negruţa şi-a exprimat convingerea că modificările la Legea bugetului de stat pentru anul 2010, operate astăzi de Guvern, vor fi examinate de actualul Parlament pînă la dizolvare.

În alt context, răspunzînd la întrebările jurnaliştilor, Veaceslav Negruţa a precizat că Ministerul Finanţelor a prezentat deja Guvernului proiectul Legii bugetului de stat pe anul viitor şi că acest document, în modul stabilit de lege, urmează a fi prezentat Parlamentului pînă la 1 octombrie, informează un comunicat al Executivului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus