Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-09-23/elena-udrea-in-rom-nia-nu-exista-nici-o-reactzie-negativa-asupra-faptului-ca-am-acordat-acest-ajutor-17776.html
Data: Sep 23, 2010 (21:03)

Elena Udrea: În România nu există nici o reacţie negativă asupra faptului că am acordat acest ajutor R.Moldova, chiar în pofida faptului că ne confruntăm cu cea mai mare criză din ultimii 70 de ani

Problemele colaborării bilaterale dintre R.Moldova şi România în diferite domenii de activitate au fost punctele cheie ale dialogului purtat astăzi de Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, cu Elena Udrea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului din România.

În cadrul discuţiilor, cei doi oficiali au abordat, în primul rînd, problema acordării ajutorului oferit de România Republicii Moldova în depăşirea consecinţelor inundaţiilor din vara curentă, care au afectat mai multe localităţi ale ţării. În context, Mihai Ghimpu a mulţumit autorităţilor române pentru sprijinul acordat, menţionînd că "materialele de construcţii, oferite de România, ne vor permite în termeni rezonabili să construim locuinţe pentru sinistraţi".

La rîndul său, ministrul Elena Udrea a dat asigurări că toate materialele de construcţii, necesare pentru edificarea locuinţelor vor fi puse la dispoziţie autorităţilor moldoveneşti în termenii stabiliţi.

Oficialul român l-a mai informat pe Preşedintele Mihai Ghimpu că pe lîngă materialele de construcţii, care au ajuns în Republica Moldova, autorităţile de la Bucureşti vor mai pune la dispoziţia părţii moldoveneşti echipamentul necesar pentru amenajarea taberei pentru muncitorii, implicaţi în construcţia locuinţelor pentru sinistraţi.

Ministrul român al Dezvoltării Regionale şi Turismului a mai adăugat că după oferirea materialelor de construcţii, din suma de 25 mln de euro, care urmează a fi oferită Republicii Moldova în anul curent, din grandul de 100 de mln de euro planificat pentru o perioadă de patru ani, am mai rămas 18 mln. "Timp de o lună vom cunoaşte care sînt proiectele legate de infrastructura drumurilor, educaţiei etc. şi vom adopta decizia în vederea finanţării acestora", a accentuat Elena Udrea.

Mihai Ghimpu şi Elena Udrea au discutat şi posibilitatea realizării unor proiecte bilaterale în alte domenii, inclusiv al turismului. La compartimentul respectiv a fost abordată posibilitatea implementării unor circuite turistice cum ar fi drumul vinului, cel al mănăstirilor etc. În opinia interlocutorilor, aceste proiecte ar trezi un viu interes nu numai pentru cetăţenii Republicii Moldova şi României, dar şi a altor state din lume, deoarece prezintă un interes viu pentru comunitatea internaţională.

După întrevederea bilaterală, Preşedintele Mihai Ghimpu şi ministrul Elena Udrea s-au deplasat la depozitul de la Leuşeni, unde sînt stocate materialele de construcţii, venite din România, precum şi la şantierul de construcţii, unde va fi strămutat satul Cotul Morii, afectat cel mai tare de inundaţiile din vara curentă.

"Mă bucur că lucrurile merg bine şi sinistraţii vor beneficia, pînă la venirea vremii reci, de locuinţe. În România nu există nici o reacţie negativă asupra faptului că am acordat acest ajutor Republicii Moldova, chiar în pofida faptului că ne confruntăm cu cea mai mare criză din ultimii 70 de ani. Mai mult, există şi o susţinere în acest sens, deoarece relaţiile dintre cele două state sînt mai mult decît prieteneşti", a menţionat Elena Udrea.

În timpul vizitei la şantierul de construcţii, Marcel Răducan, ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, i-a informat pe Mihai Ghimpu şi Elena Udrea că la moment actual volumul lucrărilor este efectuat în proporţie de 30 la sută şi există toate premisele ca pînă la 15 noiembrie tot volumul de lucrări, planificat pentru prima fază de restabilire a zonelor inundate, să fie realizat, informează un comunicat al administraţiei prezidenţiale.