Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-09-23/boc-shi-baconschi-la-new-york-despre-granitza-cu-r-moldova-17757.html
Data: Sep 23, 2010 (10:53)

Boc şi Baconschi, la New York, despre graniţa cu R.Moldova

România nu recunoaşte Pactul Ribbentrop-Molotov, care a dus la pierderea Basarabiei de către România, a declarat, miercuri, prim-ministrul român Emil Boc, la o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din New York, transmite Agerpres. 
 

"Ştiu că Ribbetrop-Molotov a însemnat practic o ruptură din trupul ţării, nu recunoaştem ca atare Pactul Ribbentrop-Molotov. Ceea ce putem noi în momentul de faţă este să-i sprijinim pe români oriunde s-ar afla ei şi mai ales pe fraţii de dincolo de graniţă, o graniţă care, odată cu intrarea şi a Moldovei în Uniunea Europeană, sperăm să dispară, fapt care reprezintă un proiect prioritar de politică externă al României", a spus Boc.

În context, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a subliniat că diplomaţiile română şi moldovenească au readus conflictul din Transnistria pe agenda internaţională, subiecte legate de conflictele îngheţate fiind abordate miercuri, la New York, şi de Consiliile NATO-Rusia şi Uniunea Europeană-Rusia.

"Astăzi, la New York, au avut loc două consilii: Consiliul NATO-Rusia şi Consiliul Uniunea Europeană-Rusia. În ambele s-a pus problema mai ales în perspectiva viitorului summit al Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa, de la Astana, a conflictelor îngheţate. Am reuşit, cu guvernul pro-european şi pro-român actualmente la Chişinău, şi cu activismul nostru în UE şi pe lângă partenerii americani, să aducem subiectul Republica Moldova pe agenda internaţională. Tot mai multe state membre se preocupă de rezolvarea cu prioritate a conflictului îngheţat din Transnistria", a afimat Baconschi.

El a subliniat că România respinge orice plan de federalizare a Republicii Moldova.

"Din punctul nostru de vedere, nu acceptăm niciun fel de plan de federalizare a Republicii Moldova, deci orice pas va fi făcut în aceste negocieri se va face pornind de la principiul păstrării integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Republicii Moldova, aşa cum prevede actuala Constituţie", a evidenţiat şeful diplomaţiei române.

În context, el a apreciat contextul 'cât de cât' favorabil în care se desfăşoară dialogul dintre Germania şi Rusia privind rezolvarea conflictului din Transnistria, Baconschi exprimându-şi şi speranţa ca alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova să fie câştigate de actualele partide de guvernâmânt, pro-româneşti şi pro-europene.

"Există la ora actuală o înţelegere între Germania şi Federaţia Rusă, între cancelarul Merkel şi preşedintele Medvedev, cu privire la angajamentul de a relua acest format de negocieri 5+2, care a fost blocat şi în care şi UE e parte, ca observator. Sunt veşti cât de cât bune, sperăm ca alegerile anticipate să menţină la Chişinău un Guvern pro-reformist şi pro-european. (...) Bineînţeles, cetăţenii Republicii Moldova vor decide ce vor să facă cu soarta lor", a mai declarat Teodor Baconschi.

Emil Boc şi Teodor Baconschi participă la lucrările Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, de la New York, precum şi la alte evenimente din marja reuniunii.

Pactul Ribbentrop-Molotov a fost încheiat în 1939 de Germania nazistă şi Uniunea Sovietică

de RL ONLINE