Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.09.2010

Intîlnire la Tiraspol a mediatorilor și observatorilor în procesul de reglementare a conflictului transnistrean

Intîlnire la Tiraspol a mediatorilor și observatorilor în procesul de reglementare a conflictului transnistrean

In cursul zilei mediatorii si observatorii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean vor avea la Tiraspol convorbiri pe tema reluării rundei de consultări în formatul „5+2". Ieri, 21 septembrie, viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă a avut o întîlnire cu mediatorii şi observatorii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Vizita reprezentanţilor OSCE, Rusiei, Ucrainei, Uniunii Europene şi SUA se înscrie în pregătirile rundei de consultări în formatul „5+2", preconizată pentru 27 - 28 septembrie  la Viena.

În cadrul întâlnirii a fost efectuat un schimb amplu de opinii pe marginea situaţiei actuale şi perspectivelor în procesul de reglementare transnistreană. Vicepremierul Leancă a subliniat importanţa reluării neîntârziate a negocierilor oficiale în formatul „5+2" în scopul identificării unei soluţii viabile pentru problema transnistreană. De asemenea, a fost remarcat caracterul indispensabil al măsurilor de consolidare a încrederii în procesul de reintegrare teritorială a ţării cu sprijinul şi participarea activă a tuturor actorilor implicaţi în formatul de negocieri.

În altă ordine de idei, au fost abordate aspectele ce ţin de pregătirile pentru Summitul OSCE, care se va desfăşura la 1-2 decembrie curent la Astana. În acest context, şeful diplomaţiei moldoveneşti a subliniat că aşteptările Chişinăului sunt legate de obţinerea unui sprijin univoc din partea comunităţii statelor OSCE pentru soluţionarea definitivă a conflictului transnistrean în baza principiilor de suveranitate şi integritate teritorială a Republicii Moldova. Totodată, documentele Summitului ar trebui sa reconfirme necesitatea finalizării retragerii trupelor străine de pe teritoriul ţării., informează MAEIE.

Mihai Ghimpu  şi Vlad Filat au avut, ieri, întrevederii cu Ambasadorul Bolat Nurgaliev, Reprezentant Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru conflictele nesoluţionate şi mediatorii şi observatorii în procesul de negocieri în formatul 5+2.

Mihai Ghimpu în cadrul întrevederii a optat pentru o intensificare a procesului de negocieri, deoarece nesoluţionarea acestui conflict prezintă o piedică pentru dezvoltarea multilaterală a Republicii Moldova, precum şi un pericol pentru stabilitatea şi securitatea regională. „ În opinia mea, mediatorii în procesul de negocieri trebuie să joace un rol mai activ în procesul de reluare a dialogului politic la nivel oficial, deoarece numai în acest caz putem atinge rezultatul scontat - soluţionarea problemei transnistrene", a menţionat şeful statului.
 
Vlad Filat a precizat că Guvernul de la Chişinău întreprinde acţiuni concrete pentru apropierea oamenilor de pe cele două maluri ale Nistrului, inclusiv pentru ajutorarea agenţilor economici din regiune, asigurarea circulaţiei libere a cetăţenilor şi mărfurilor, reluarea circulaţiei trenurilor Căii ferate moldoveneşti pe segmentul transnistrean etc.

La întrevederi au participat  Reprezentantul Special al UE pentru Moldova Kalman Miszei, Şeful Misiunii OSCE în Moldova Ambasadorul Philip N. Remler,  Şeful Delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova Ambasadorul Dirk Schuebel, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al  SUA în RM, Asif Chaudhry,  alţi oficiali.

 

cuvinte-cheie: OSCE | conflictul+transnistrean

Comentarii (0)

 

Related news

Sus