Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.09.2010

Dumitru Pulbere: Decretul urmează să fie semnat nu mai tîrziu de 29 septembrie

Dumitru Pulbere: Decretul urmează să fie semnat nu mai tîrziu de 29 septembrie

Curtea Constituţională a stabilit azi că preşedintele interimar poate dizolva parlamentul, întrucît sînt întrunite toate circumstanţele care permit dizolvarea, şi prin urmare poate anunţa data alegerilor anticipate. Partidul comuniştilor a cerut însă Curţii să numească şi un termen concret în care Mihai Ghimpu este obligat să dizolve Legislativul, ca să nu poată fi amînată procedura. Tot azi preşedintele interimar a declarat în faţa presei că cel mai probabil parlamentul va fi dizolvat marţea sau miercurea viitoare, relatează Europa Liberă.

Solicitată de preşedintele interimar, Curtea Constituțională a conchis azi că nealegerea repetată a şefului statului poate justifica fără putinţă de tăgadă dizolvarea parlamentului. Prin urmare, Mihai Ghimpu este în drept chiar azi să emită un decret prin care să dizolve actualul Parlament şi să anunţe data alegerilor anticipate. Reprezentantul partidului comuniştilor la Curtea Constituţională, Sergiu Sîrbu a solicitat instanţei să se pronunţe în avizul său, cu titlu de sugestie, şi asupra limitelor de timp pe care le are preşedintele pentru a semna decretul de dizolvare, opoziţia voind atfel să se asigure că Mihai Ghimpu nu va tărăgăna semnarea decretului, făcînd trimitere la „termenul rezonabil" prevăzut de lege.

Curtea nu a găsit însă de cuviinţă să se exprime pe marginea acestei chestiuni, ceea ce a stîrnit nemulţumirea reprezentantului comuniştilor, Sergiu Sîrbu: „Codul jurisdicţiei constituţionale prevede un termen de executare a oricărui act a CC, fie ea hotărîre, fie decizie, fie aviz. Astăzi sîntem în faţa unui aviz, iar acest aviz evident urmează să fie executat ca orice act al CC. Şi curtea ar fi putut să utilizeze această practică din lege şi să includă în acest aviz termenul de executare a acestui act constituţional, adică a acestui aviz. Şi astfel ar fi depăşit această problemă cu acel termen rezonabil şi astfel preşedintele ar fi obligat într-un termen anumit să emită acel decret."

Termenul de dizolvare rămîne aşadar la discreţia preşedintelui interimar. Legea privind alegerea şefului statului prevede că Parlamentul poate fi dizolvat de la 1 an de la ultima lui dizolvare, într-un termen rezonabil. Dumitru Pulbere, preşedintele Curţii, consideră însă că în acest context termenul rezonabil nu are cum să dea bătăi de cap, întrucît alianţa pare să fi decis data alegerilor anticipate, iar potrivit codului electoral acestea urmează unei campanii de două luni, nu mai puţin. În aşa fel, decretul urmează să fie semnat nu mai tîrziu de 29 septembrie, crede Dumitru Pulbere.

Deşi avizul a fost susţinut în definitiv de toţi judecătorii, Victor Puşcaş a formulat o opinie separată, cerînd ca şedinţa să fie amînată pînă cînd Curtea nu va fi examinat rezultatele referendumului, adică pînă joi.

Victor Puşcaş: Eu socot că trebuie să vorbim şi despre o a treia circumstanţă, rezultatele referendumului republican. Poate că această problemă este formală, dar din punct de vedere juridic aceasta este o circumstanţă care a avut loc în RM şi eu socot că Curtea nu era în drept s-o depăşească.

Victor Puşcaş spune că în cazul în care Curtea declară referendumul nul, CEC este obligată în termen de o lună să organizeze referendum repetat. Demersul lui Puşcaş a fost însă respins de magistraţi. Dumitru Pulbere a explicat şi de ce: „Nu este legătură logică între circumstanţele care permit sau nu permit dizolvarea parlamentului şi rezultatele referendumului. Încă o dată vă repet: circumstanţele au apărut la 7 decembrie 2009. Atunci nimeni nu discuta de referendum."

Avizul prezentat azi de Curtea Constituţională este un răspuns la sesizarea preşedintelui interimar Mihai Ghimpu privind constatarea condiţiilor care permit dizolvarea legislativului. Preşedintele interimar a reconfirmat azi că alegerile anticipate vor avea loc la 28 noiembrie şi că cel mai probabil parlamentul va fi dizolvat marţea sau miercurea viitoare, avînd în vedere faptul că codul electoral prevede o campanie electorală nu mai mică de două luni.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus