Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.09.2010

O delegaţie a ANRE efectuează o vizită de lucru în statul american Missouri

O delegaţie a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în frunte cu directorul general al acesteia Victor Parlicov va efectua, în perioada 20 - 24 septembrie, o vizită de lucru în statul Missouri (SUA), la invitaţia Comisiei Serviciilor Publice din acest stat. Vizita este efectuată în cadrul programului de parteneriat al ANRE cu Asociaţia Naţională a Comisiilor de Reglementare a Utilităţilor Publice din SUA (NARUC) şi Comisia Serviciilor Publice din Missouri care a demarat în iunie 2010 la Chişinău. Programul este finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

Scopul principal al vizitei delegaţiei moldoveneşti este studierea practicilor de reglementare a sectorului energetic aplicate de autoritatea din Missouri. În agenda vizitei sunt incluse o serie de întâlniri şi discuţii cu specialişti americani asupra unor probleme actuale şi de interes sporit pentru ANRE. Printre acestea consemnăm reglementarea sectorului de energie regenerabilă, stimularea atragerii investiţiilor în acest sector, practica stabilirii tarifelor diferenţiate la energia electrică şi gazele naturale, soluţionarea litigiilor între participanţii la piaţa energetică, protecţia drepturilor consumatorilor de energie, monitorizarea respectării standardelor de calitate a serviciilor energetice, etc.

Pentru vineri, 24 septembrie, delegaţia ANRE are programată o vizită de documentare la centrala electrică Hawthorne şi la parcul eolian Lost Creek din Kansas City.

Primele activităţi din cadrul programului de parteneriat între NARUC şi ANRE, cu participarea Comisiei Serviciilor Publice Missouri, s-au desfăşurat la Chişinău în perioada 21-25 iunie 2010. Tot atunci a fost semnat Memorandumul de înţelegere între ANRE, NARUC, Comisia Serviciilor Publice din Missouri şi USAID privind desfăşurarea programului de parteneriat. Acest program constituie un instrument de schimb de experientă şi informaţii între autorităţile de reglementare din R. Moldova şi statul Missouri  în scopul îmbunătăţiri practicilor de reglementare a pieţelor energetice şi stabilirii relaţiilor durabile între aceste autorităţi.   

Acesta este al doilea program de parteneriat al ANRE cu o autoritate de reglementare din SUA. Primul parteneriat - cu Comisia Intreprinderilor Comunale din Iowa - a fost  desfăşurat în anii 2002 - 2004 sub auspiciile NARUC şi finanţat de USAID.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus