Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.09.2010

25 de agenţi economici autohtoni vor participa la o misiune economică în România

25 de agenţi economici autohtoni vor participa la o misiune economică în România

Potrivit CCI, în perioada 22-25 septembrie 2010, un grup de 25 de agenţi economici autohtoni, ce activează în principalele sectoare ale economiei, vor participa la două forumuri moldo-române, arce vor avea loc în Braşov şi, respectiv, Bucureşti. Misiunea economică în România este organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei, în parteneriat cu CCI a României, CCI Braşov, cu suportul Ministerului Economiei al RM, Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare al RM şi Organizaţiei de Promovare a Exportului şi Atragere a investiţiilor din RM.  

Din delegaţia oamenilor de afaceri de la noi din ţară, condusă de vicepreşedintele CCI a Moldovei, Vladimir Didilica, vor face parte reprezentanţi ai companiilor: Amidomolprod, Armir, Barza Albă, Bioprodagro, Constructorul, Gherion-Service, Incrus, Lukoil Moldova, Lusmicon, Parcul de Autobuse şi Taximetrie nr. 9, câteva birouri individuale de avocaţi ş.a.

Potrivit directorului Departamentului Dezvoltarea Competenţelor al CCI a Moldovei, Mihai Bîlba, la 23 septembrie, la Braşov, businessmenii autohtoni vor participa la Reuniunea oamenilor de afaceri din Republica Moldova şi judeţul Braşov, iar la 24 septembrie - la Forumul de Afaceri Moldo-Român, ce va avea loc în oraşul Bucureşti.

„Întreprinzătorii de la noi din ţară sunt interesaţi de iniţierea relaţiilor de colaborare în domeniile: agro-industrial, construcţii, biocombustibil, turism, servicii medicale, juridice etc. În cadrul celor două forumuri vor fi organizate întrevederi bilaterale de afaceri conform intereselor întreprinderilor moldoveneşti. Misiunea economică în România va permite valorificarea oportunităţilor de promovare a produselor şi serviciilor din Moldova pe o piaţă dinamică a Uniunii Europene. Participanţii vor face schimb de informaţii comerciale şi contacte, vor identifica noi parteneri de afaceri", a spus Mihai Bîlba.

Misiunea economică în România este organizată cu scopul de a consolida relaţiile comercial-economice bilaterale, a prezenta oportunităţilor investiţionale ale Republicii Moldova, a promova exporturile piaţa României şi a Uniunii Europene şi a crea noi platforme de cooperare eficientă între reprezentanţii business-ului din ambele ţări.

Potrivit datelor statistice, în perioada ianuarie - iulie 2010, agenţii economici din Republica Moldova au exportat în România mărfuri în sumă de circa 12,2 milioane USD, înregistrându-se o reducere cu circa 13% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2009. În prima jumătate a anului curent, în Republica Moldova au fost importate mărfuri din România în valoare de 197,56 milioane USD, cu 21% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009.
Volumul comerţului exterior între Republica Moldova şi România, în perioada ianuarie - iulie 2010, a înregistrat suma de 319,5 milioane USD, ceea ce reprezintă o majorare de 5,5% faţă de perioada similară a anului 2009.
România deţine o pondere de 16,49% în exporturile totale ale Republicii Moldova şi o pondere de  9,93% din importurile totale ale RM pentru anul 2010.

cuvinte-cheie: CCI | Forum | Afaceri | Moldo-Român

Comentarii (0)

 

Related news

Sus