Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.09.2010

Valeriu Lazăr a avut întrevederi cu înalţi oficiali ruşi

Potrivit Ministrului Economiei, viceprim-ministru, ministrul Economiei Valeriu Lazăr s-a aflat, în perioada 16-17 septembrie curent, într-o vizită de lucru la Moscova, unde a participat la Reuniunea miniştrilor economiei ai statelor-membre ale CSI şi la cea de a 47-a Reuniune a Consiliului Economic al CSI.

În prim planul vizitei a intervenit agenda relaţiilor bilaterale moldo-ruse, fiind organizate întrevederi cu Elvira Nabiullina, Ministru al Dezvoltării Economice şi Andrei Fursenco, Ministru al Educaţiei şi Ştiinţei, copreşedintele Părţii ruse al Comisiei mixte de colaborare economică.

De menţionat importanţa deosebită a întrevederii Vicepremierului Valeriu Lazăr cu Prim-vicepreşedintele Guvernului Rusiei Igor Şuvalov, la care au participat şi conducătorii Serviciilor Federale „Rospotrebnadzor" şi „Rosselihoznadzor".
În cadrul discuţiilor părţile au efectuat un schimb de informaţii şi opinii referitor la situaţia social - economică din ambele state în contextul depăşirii consecinţelor crizei mondiale financiare şi economice, evidenţiindu-se măsurile întreprinse în acest sens.
Pe dimensiunea bilaterală a relaţiilor comercial-economice moldo-ruse Vicepremierul a menţionat importanţa aprofundării relaţiilor moldo-ruse, Rusia fiind principalul partener comercial, deţinînd o pondere de circa 18% din totalul comerţului exterior al ţării noastre, inclusiv circa 24% din exporturi în semestrul I al anului curent.

Atenţie deosebită a fost acordată procesului de reglementare a importului de vinuri şi producţie agroalimentară de origine moldovenească pe piaţa rusă. Vicepremierul a informat despre măsurile întreprinse de către organele de resort din Moldova pentru asigurarea inofensivităţii şi calităţii producţiei exportate şi alinierea acestora la cerinţele aplicate în Federaţia Rusă.
Partea moldavă a reiterat necesitatea stabilirii unui dialog permanent şi reglementarea importului pe o bază transparentă, nediscriminatorie şi proceduri clare atît pentru autorităţile implicate, cît şi pentru agenţii economici. În context, s-a menţionat despre importanţa deschiderii unor puncte noi de trecere a frontierei pentru producţia alcoolică din Republica Moldova.

La rîndul său, partea rusă a reiterat necesitatea asigurării calităţii produselor exportate şi intensificării controlului asupra acestui proces şi că este predispusă de a asigura în timpul cel mai apropiat o cooperare la nivel de experţi în vederea stabilirii unui mecanism eficient pentru întreprinderile exportatoare şi înlăturarea deficienţelor existente. Concomitent, vor fi examinate operativ solicitările părţii moldave privind lista companiilor eligibile la exportul de produse pomilegumicole.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus