Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.09.2010

La Viena, s-a discutat în vederea depăşirii impasului în domeniul controlului forţelor militare convenţionale în Europa

Potrivit MAEIE, pe 16 septembrie curent, la Viena, în contextul eforturilor de revitalizare a regimului armelor convenţionale în Europa, a avut loc reuniunea a 36 de state din spaţiul euro-atlantic şi euro-asiatic. Au participat 30 de State-Părţi la Tratatul FACE, inclusiv o delegaţie a Republicii Moldova, condusă de Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Andrei Popov, precum şi 6 noi state membre ale NATO, care nu sunt Părţi la Tratat. 

Având obiectivul de a identifica căile şi acţiunile de viitor în vederea depăşirii impasului în domeniul controlului forţelor militare convenţionale în Europa, delegaţiile s-au pronunţat pentru conjugarea eforturilor în formatul celor 36 de state, dar şi pe linie bilaterală, în scopul elaborării unei platforme comune până la Summit-ul OSCE din 1-2 decembrie de la Astana.

Participanţii la reuniune au relevat importanţa crucială a menţinerii şi modernizării cadrului juridic şi instituţional de control al armamentelor pentru stabilitatea şi securitatea europeană. De rând cu marea majoritate a delegaţiilor, Viceministrul A. Popov s-a exprimat în favoarea reflectării în documentul conceptual, ce urmează a fi elaborat în formatul celor 36, a principiilor transparenţei, reciprocităţii, reţinerii, egalităţii de drept şi indivizibilităţii securităţii. Totodată, ţinând cont de importanţa pentru Republica Moldova a problematicii discutate, oficialul moldovean a evidenţiat caracterul indispensabil al principiului acordului statului-gazdă pentru staţionarea forţelor militare străine, precum şi imperativul îndeplinirii în totalitate a angajamentelor internaţionale asumate de către statele-părţi în cadrul Tratatului FACE şi OSCE, pentru realizarea progreselor în acest domeniu.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus