Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.09.2010

Fără viză în UE în 18 luni de la obținerea foii de parcurs. Europa Libera

Fără viză în UE în 18 luni de la obținerea foii de parcurs. Europa Libera

Declarație a premierului Vlad Filat după convorbirile de la Bruxelles cu comisarii Fule și Malmstrom.

Premierul Vlad Filat a anuntat astăzi, la revenirea in tara dupa o vizita la Bruxelles, ca Republica Moldova poate obtine un regim liberalizat de vize in termen de 18 luni de la primirea, la mijlocul lunii viitoare, a foii de parcurs.

Premierul îşi sprijină siguranţa pe experienţa altor state, dar şi pe aprecierile pe care le-a auzit de la oficialii europeni cu care s-a întîlnit în cadrul vizitei la Bruxelles, printre care Stefan Fule, Comisarul european pentru Vecinatate, şi Comisarul european pentru Afaceri Externe, Cecilia Malmstrom.

"Luand in calcul experienta altor tari, dar si modul in care merg lucrurile in R. Moldova, cetatenii moldoveni vor putea calatori in Uniunea Europeana fara vize peste 18 luni, dupa ce obtinem foaia de parcurs", a afirmat cu optimism premierul.

L-am întrebat pe Nicu Popescu, consilierul pe probleme de politică externă al premierului, ce acţiuni trebuie să întreprindă autorităţile ca să-şi vadă realizate planurile legate de liberalizarea regimului de vize cu UE.

Nicu Popescu: „Importat că nu se mai pune problema dacă cetăţenii moldoveni vor putea călători fără vize în UE, ci cînd. Acest lucru va avea loc dar trebuie să ne mişcăm la fel de rapid. Luna aceasta, UE a trimis două misiuni de evaluare a situaţiei - ele vor scrie un raport cu recomandări foarte concrete şi care vor descrie starea de fapt în domeniul gestionării frontierei şi securităţii actelor în RM şi în baza acestor recomandări vom formula un nou set de măsuri."

Am ţinut să-l întreb fireşte pe Nicu Popescu dacă există cumva riscul ca planurile guvernului să fie date peste cap de apropiata campania electorală.

Nicu Popescu: "Nu există nici un motiv pentru care guvernul nu poate adopta un sistem de management integrat al frontierei sau nu poate trece la paşapoartele biometrice din cauza campaniei electorale. Chiar dacă liderii de partid sunt implicaţi din cauza campaniei, instituţiile statului continuă să realizeze măsurile tehnice, bine cunoscute de ele. Aşa că în sensul acesta Campania electoral nu are impact negativ asupra implementării regimului liberalizat de vize."

Prima misiune a Uniunii Europene de evaluare a situatiei pentru demararea dialogului cu Republica Moldova, privind liberalizarea regimului de vize, a fost la Chisinau in martie, pentru a initia negocierile in acest sens. In septembrie, la Chisinau este asteptata alta misiune de evaluare a Uniunii Europene care ar fi să confirme sau să infirme prognozele optimiste ale cabinetuli Filat. (Europa Libera)

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus