Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.09.2010

Vlad Filat a avut un schimb de opinii cu Angela Merkel, Traian Băsescu, Viktor Orban, Herman Van Rompuy, Jerzy Buzek, Jose Manuel Barroso

Vlad Filat a participat la Summit-ul şefilor de state şi de guverne, organizat de Partidul Popular European (PPE). Evenimentul a avut loc în seara zilei de miercuri la Bruxelles, gazdă fiind Wilfried Martens, preşedintele PPE. La Summit au participat preşedinţii Consiliului European, Comisiei Europene şi Parlamentului European, Herman Van Rompuy, Jose Manuel Barroso şi Jerzy BUZEK, dar şi Secretarul General al PPE, Antonio Lopez-Isturiz, Preşedintele grupului PPE din Parlamentul European Joseph Daul.

Printre participanţi s-au numărat astfel de personalităţi marcante ca: Angela Merkel, Cancelar Federal German, Jean-Claude Juncker, Prim-ministru al Luxemburgului, Donald Tusk, Prim-ministru al Poloniei, Silvio Berlusconi, Prim-ministru al Italiei, Viktor Orban, Prim-ministru al Ungariei, Traian Băsescu, Preşedintele României, Yves Leterme, Prim-ministru al Belgiei Carl Bildt, ministru de Externe al Suediei etc.

Prim-ministrul Vlad Filat a avut un schimb de opinii cu mai mulţi participanţi la summit, printre care cu: Angela Merkel, Traian Băsescu, Viktor Orban, Herman Van Rompuy, Jerzy Buzek, Jose Manuel Barroso.

Cu Angela Merkel, Premierul a discutat despre problema transnistreană şi perspectivele ce există în acest sens. Vlad Filat i-a mulţumit Cancelarului german pentru atenţia cu care tratează acest subiect. Angela Merkel a spus că şi în continuare se va implica pentru ca lucrurile să progreseze în această direcţie.

Cu Jose Manuel Barroso au fost discutate aspecte ce ţin de liberalizarea regimului de vize, liberalizarea transportului aerian, dar şi preconizata dublare a cotei exportului de vinuri moldoveneşti pe piaţa comunitară.

În cadrul discuţiei cu Herman Van Rompuy au fost abordate subiecte ce ţin de situaţia politică internă din Republica Moldova, dar şi de perspectiva europeană a ţării noastre.

Cu Traian Băsescu, prim-ministru a discutat despre stadiul actual al relaţiilor bilaterale, menţionîndu-se faptul că, în ultimul an, acestea au revenit la normalitate şi se dezvoltă ascendent.

În cadrul discuţiei cu Viktor Orban, au fost abordate aspecte ce ţin de vizita pe care Premierul maghiar o va întreprinde în Republica Moldova în octombrie. Cei doi premieri au făcut o scurtă trecere în revistă a agendei preconizatelor discuţii.

Vlad Filat l-a invitat pe Jerzy Buzek să efectueze o vizită în Republica Moldova în viitorul apropiat. Oficialul a acceptat invitaţia, data vizitei urmînd să fie stabilită ulterior.

PPE este cel mai mare şi cel mai influent partid politic de centru-dreapta la nivel european şi dispune de cel mai mare grup din Parlamentul European, informează un comunicat al Executivului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus