Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-09-16/cea-dea-doua-misiune-de-documentare-a-ue-in-subiectul-liberalizarii-regimului-de-vize-shia-incheiat-17653.html
Data: Sep 16, 2010 (18:55)

Cea de-a doua Misiune de documentare a UE în subiectul liberalizării regimului de vize şi-a încheiat activitatea la Chişinău

Potrivit MAEIE, în perioada 13 - 16 septembrie 2010, cea de-a doua Misiune de documentare a Uniunii Europene din cadrul dialogului privind liberalizarea regimului de vize, lansat la 15 iunie 2010 la Luxemburg, a efectuat o vizită în Republica Moldova. Scopul vizitei a fost de a se documenta cu privire la acţiunile autorităţilor moldoveneşti privind asigurarea ordinei publice şi securităţii, precum şi a cooperării internaţionale în contextul dialogului privind liberalizarea regimului de vize.

Misiunea UE a fost formată din experţi ai Comisiei Europene şi statelor membre ale UE, care au avut întrevederi cu reprezentanţii ministerelor şi serviciilor moldoveneşti de resort. În cadrul întrevederilor au fost abordate subiecte ce ţin de politicile privind prevenirea şi combaterea corupţiei şi crimelor financiare, combaterea crimei organizate, inclusiv a traficului de droguri şi de fiinţe umane, cooperarea poliţienească şi judiciară în materie penală, protecţia datelor cu caracter personal, implementarea instrumentelor şi recomandărilor relevante ale Consiliului Europei şi ale ONU privind combaterea discriminării, rasismului şi xenofobiei, precum şi asigurarea mobilităţii persoanelor.

În acest context, amintim că în perioada 6 - 9 septembrie curent, prima Misiune de documentare a Uniunii Europene s-a documentat cu privire la asigurarea securităţii documentelor, combaterea migraţiei ilegale, managementul frontierei şi al migraţiei, elaborarea şi implementarea politicilor de azil în Republica Moldova.

În rezultatul vizitelor de documentare, Comisia Europeană va elabora un raport ce va identifica criteriile pentru liberalizarea regimului de vize. Aceasta va permite Republicii Moldova să treacă la faza operaţională a dialogului, care presupune întreprinderea paşilor necesari pentru obţinerea unui regim de călătorie fără vize în UE pentru cetăţenii moldoveni.