Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.09.2010

BEI va aloca 10 milioane de euro pentru reabilitarea şi extinderea sistemului sanitar şi de asigurare cu apă potabilă din R.Moldova

 BEI va aloca 10 milioane de euro pentru reabilitarea şi extinderea sistemului sanitar şi de asigurare cu apă potabilă din R.Moldova

Vlad Filat şi Philippe Maystadt, preşedintele Băncii Europene pentru Investiţii (BEI) au semnat astăzi la Bruxelles un Contract prin care BEI va aloca 10 milioane de euro pentru reabilitarea şi extinderea sistemului sanitar şi de asigurare cu apă potabilă din Republica Moldova.

Conform Contractului, de acest proiect vor beneficia şase oraşe şi mai multe sate din preajma acestora cu o populaţie totală de 200 mii de persoane. Este vorba de Ceadîr-Lunga, Floreşti, Hînceşti, Leova, Orhei şi Soroca. Scopul urmărit este asigurarea cu apă potabilă de calitate a populaţiei, prin colectarea şi tratarea adecvată a apei. Proiectul va spori accesul populaţiei la apa potabilă şi va contribui la reducerea poluării în regiune.

Philippe Maystadt a spus că acest proiect este binevenit, deoarece, pe lîngă îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor în aceste sate şi oraşe, va contribui şi la o protecţie mai înaltă a mediului înconjurător.
Premierul Vlad Filat a apreciat suportul BEI, menţionînd că asigurarea populaţiei cu apă potabilă de calitate este una din priorităţile Guvernului.

Proiectul este cofinanţat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Comisia Europeană, în cadrul Neighbourhood Investment Facility.

Acesta este cel de-al treilea credit acordat Republicii Moldova de către BEI. Pînă acum BEI a alocat 30 milioane euro pentru reabilitarea drumurilor şi 20 milioane euro pentru îmbunătăţirea capacităţilor Aeroportului Internaţional Chişinău.
Vlad Filat şi Philippe Maystadt au discutat şi despre disponibilitatea BEI şi BERD de a acorda un suport în valoare de 50 mil. euro pentru sectorul viti-vinicol. Acest proiect a trecut deja faza de aprobare, decizia finală urmînd să fie luată în luna noiembrie.
Philippe Maystadt a menţionat în context că a recepţionat scrisoarea lui Vlad Filat, prin care se solicită o finanţare suplimentară de 75 mil. euro pentru reabilitarea drumurilor din Republica Moldova. Chestiunea va fi discutată în luna noiembrie, în cadrul Bordului BEI, informează un comunicat al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus