Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-09-15/vlad-filat-a-avut-astazi-la-bruxelles-o-intrevedere-cu-comisarul-european-pentru-afaceri-interne-17617.html
Data: Sep 15, 2010 (17:28)

Vlad Filat a avut astăzi la Bruxelles o întrevedere cu Comisarul European pentru Afaceri Interne

Vlad Filat a avut astăzi la Bruxelles o întrevedere cu Cecilia Malmstrom, Comisar European pentru Afaceri Interne. La întrevedere a participat şi vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

În cadrul întrevederii s-a vorbit despre paşii întreprinşi de Republica Moldova, începînd cu 15 iunie, 2010, cînd la Luxembourg a fost lansat dialogul dintre Comisia Europeană şi ţara noastră pe marginea liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. De asemenea, s-a discutat despre implementarea la nivel naţional a reformelor în domeniul justiţiei şi afacerilor interne.

Cecilia Malstrom a menţionat că cele două misiuni de evaluare ce au fost în Republica Moldova vor elabora un raport de evaluare a paşilor întreprinşi de Guvernul de la Chişinău în vederea obţinerii regimului liberalizat de vize. Comisarul a spus că acest raport va fi prezentat în luna octombrie şi în baza lui se va trece la faza operaţională, urmînd a fi elaborat şi aprobat un plan de acţiuni, care, odată implementat de Republica Moldova, va permite cetăţenilor noştri să circule fără vize în Uniunea Europeană.

Comisarul a apreciat reformele demarate de Guvernul de la Chişinău în domeniul justiţiei şi afacerilor interne.

Prim-ministrul Vlad Filat a spus că Republica Moldova este angajată plenar în implementarea la nivel naţional a reformelor necesare. Premierul a făcut o trecere în revistă a paşilor întreprinşi de ţară în vederea obţinerii regimului liberalizat de vize. Printre acestea se numără: aprobarea Legii străinului, racordată la standardele UE, iniţierea elaborării conceptului Managementului Integrat al Frontierei; decizia de eliberare exclusivă a paşapoartelor biometrice, începînd cu 1 ianuarie 2011; ratificarea Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale; adoptarea de către Guvern a Planului Naţional de Acţiuni în domeniul drepturilor omului; elaborarea Foii de parcurs privind reforma poliţiei cu asistenţa Consilierilor UE de rang înalt; intensificarea consultărilor bilaterale în domeniul justiţiei şi afacerilor interne cu statele membre ale UE.

Vlad Filat a mulţumit Comisarului European pentru ajutorul constant acordat de Comisia Europeană Republicii Moldova. Premierul a menţionat că ultima decizie privind acordarea grantului în valoare de 90 mil. euro va ajuta şi mai mult ţara noastră să avanseze pe calea dezvoltării, informează un comunicat al Executivului.