Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.09.2010

Vlad Filat a avut astăzi la Bruxelles o întrevedere cu Comisarul European pentru Afaceri Interne

Vlad Filat a avut astăzi la Bruxelles o întrevedere cu Comisarul European pentru Afaceri Interne

Vlad Filat a avut astăzi la Bruxelles o întrevedere cu Cecilia Malmstrom, Comisar European pentru Afaceri Interne. La întrevedere a participat şi vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

În cadrul întrevederii s-a vorbit despre paşii întreprinşi de Republica Moldova, începînd cu 15 iunie, 2010, cînd la Luxembourg a fost lansat dialogul dintre Comisia Europeană şi ţara noastră pe marginea liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni. De asemenea, s-a discutat despre implementarea la nivel naţional a reformelor în domeniul justiţiei şi afacerilor interne.

Cecilia Malstrom a menţionat că cele două misiuni de evaluare ce au fost în Republica Moldova vor elabora un raport de evaluare a paşilor întreprinşi de Guvernul de la Chişinău în vederea obţinerii regimului liberalizat de vize. Comisarul a spus că acest raport va fi prezentat în luna octombrie şi în baza lui se va trece la faza operaţională, urmînd a fi elaborat şi aprobat un plan de acţiuni, care, odată implementat de Republica Moldova, va permite cetăţenilor noştri să circule fără vize în Uniunea Europeană.

Comisarul a apreciat reformele demarate de Guvernul de la Chişinău în domeniul justiţiei şi afacerilor interne.

Prim-ministrul Vlad Filat a spus că Republica Moldova este angajată plenar în implementarea la nivel naţional a reformelor necesare. Premierul a făcut o trecere în revistă a paşilor întreprinşi de ţară în vederea obţinerii regimului liberalizat de vize. Printre acestea se numără: aprobarea Legii străinului, racordată la standardele UE, iniţierea elaborării conceptului Managementului Integrat al Frontierei; decizia de eliberare exclusivă a paşapoartelor biometrice, începînd cu 1 ianuarie 2011; ratificarea Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale; adoptarea de către Guvern a Planului Naţional de Acţiuni în domeniul drepturilor omului; elaborarea Foii de parcurs privind reforma poliţiei cu asistenţa Consilierilor UE de rang înalt; intensificarea consultărilor bilaterale în domeniul justiţiei şi afacerilor interne cu statele membre ale UE.

Vlad Filat a mulţumit Comisarului European pentru ajutorul constant acordat de Comisia Europeană Republicii Moldova. Premierul a menţionat că ultima decizie privind acordarea grantului în valoare de 90 mil. euro va ajuta şi mai mult ţara noastră să avanseze pe calea dezvoltării, informează un comunicat al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus