Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-09-15/premiul-mare-polobocul-de-aur-2010-va-fi-inm-nat-in-cadrul-zilei-natzionale-a-vinului-17614.html
Data: Sep 15, 2010 (17:25)

Premiul mare „Polobocul de Aur 2010” va fi înmânat în cadrul Zilei Naţionale a Vinului

La 9 octombrie 2010, în cadrul sărbătorii „Ziua Naţională a Vinului", învingătorii concursului pentru cel mai bun vin de casă, Polobocul de Aur", organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei, îşi vor ridica premiile.

Tradiţional, într-o atmosferă solemnă, în prima zi a sărbătorii naţionale a vinului, Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei va premia învingătorii concursului pentru cel mai bun vin de casă, "Polobocul de Aur", ediţia a IX-a. Anul curent vor fi acordate 7 premii mari şi 2 premii speciale, care vor ajunge în pivniţele câştigătorilor: vinificatori din Cahul, Călăraşi, Căuşeni Chişinău, Ceadâr-Lunga, Ialoveni, Orhei, şi Ungheni.

Etapele regionale ale concursului au avut loc în perioada februarie-martie curent, la filialele Cahul, Găgăuzia, Hânceşti, Orhei, Tighina şi Ungheni ale Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, unde au participat peste 700 de vinificatori. Degustaţia republicană a avut loc la 16 martie 2010, pentru marele premiu concurând 105 mostre de vin de casă ale peste 80 de vinificatori.

Conform şefei Direcţiei Expoziţii şi Târguri a CCI a Moldovei, Marina Petrova, concursul „Polobocul de Aur" este iniţiat şi organizat din 2002, de CCI a Moldovei, cu scopul de a remarca cei mai buni producători de vin de casă, de a populariza tradiţiile naţionale de fabricare a vinurilor moldoveneşti în condiţii casnice, de a mări cultura de consum şi de a efectua schimbul de informaţie între producătorii de vin de casă. „Ne bucură faptul că acest concurs este apreciat de viticultori, iar calitatea mostrelor creşte de la o ediţie la alta. Fabricarea vinului de casă este un obicei frumos venit de la străbuni, ce poate aduce venit şi atrage turişti în regiunile rurale. Trebuie să valorificăm această tradiţie şi să promovăm în rândul fermierilor ideea de a face vin calitativ.

La organizarea şi desfăşurarea concursului şi-au adus aportul experţi şi specialişti de la principalele întreprinderi vinicole din Moldova. Ei ne-au ajutat să selectăm cele mai bune mostre de vin de casă, fapt pentru care le mulţumim, " a spus sursa citată.
Marele premiu, „Polobocul de Aur", este un butoi de 120 de litri, în care poate fi păstrat vinul. Butoaiele sunt făcute de către un meşter popular din satul Ciuciuleni, raionul Hânceşti.

Ziua Naţională a Vinului se va desfăşura în perioada 9-10 octombrie 2010, la centrul expoziţional „Moldexpo" din Chişinău.