Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.09.2010

O delegaţie a Parlamentului R.Moldova va participa la Forul Parlamentar al Comunităţii Democraţiilor

O delegaţie a Parlamentului R.Moldova, condusă de deputatul Ion Apostol, va participa la Reuniunea Forului Parlamentar al Comunităţii Democraţiilor, care se va desfăşura la Washington pe 15 septembrie.

Actuala reuniune a Forului Parlamentar cu genericul „Frontierele democraţiei: provocări în Europa de Est şi în America Centrală şi de Sud" vine să comemoreze Ziua Internaţională a Democraţiei, sărbătorită anual pe data de 15 septembrie potrivit Adunării Generale a ONU. Scopul reuniunii este de a consolida democraţia în regiunile învecinate SUA şi Uniunii Europene. Pe parcursul reuniunii vor fi puse în discuţii problemele apărute în procesul consolidării democraţiei în Europa de Est şi America Centrală şi de Sud, precum şi soluţiile propuse de parlamentarii din SUA şi UE pentru dezvoltarea democraţiei în statele din regiunea respectivă. Totodată, se va desfăşura o video-conferinţă cu reprezentanţii Parlamentului European.

La reuniunea de la Washington sunt invitaţi Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor Congresului SUA, Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European, Emanuelis Zingeris, preşedintele Forului Parlamentar al Comunităţii Democraţilor, preşedinţii forurilor legislative ale Georgiei şi Lituaniei, membrii Congresului SUA şi ai Parlamentului European, parlamentari din Canada, Germania, Moldova, Ucraina, Bulgaria, Cehia, Polonia, Georgia, Mexic, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia etc., precum şi reprezentanţii mai multor instituţii democratice internaţionale.

Comunitatea Democraţiilor, fondată în anul 2000, este o coaliţie interguvernamentală a ţărilor democratice, care cuprinde peste 100 de ţări, iar Forul Parlamentar al Comunităţii Democraţilor, constituit în martie 2010, este o structură informală care reuneşte deputaţi din statele membre ale Comunităţii Democraţiilor şi care are drept obiectiv cooperarea în vederea consolidării democraţiei şi a promovării păcii, dezvoltării statelor pe care le reprezintă şi respectarea drepturilor omului în întreaga lume.

Declaraţia de constituire a forului, numită şi declaraţia de la Vilnius, a fost semnată din partea Republicii Moldova de Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar, şi de deputatul Ion Hadârcă.

Forul Parlamentar s-a angajat să se întrunească cel puţin de două ori pe an şi să aprobe planurile de activitate şi strategiile în vederea dezvoltării democraţiei în lume, fiind formulate recomandări pentru noile democraţii sau pentru statele unde democraţia este în pericol. Următoarele reuniuni ale Forului Parlamentar sunt prevăzute pentru sfârşitul anului curent, la Tbilisi, şi prima jumătate a anului 2011, la Bruxelles, informează un comunicat al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus