Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.09.2010

Guvernul Moldovei şi Guvernul Republicii Populare Chineze au semnat Acordul de cooperare economică şi tehnică

Potrivit Ministerului Economiei, la Beijing, astăzi, 14 septembrie 2010, a fost semnat Acordul de cooperare economică şi tehnică între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Populare Chineze privind acordarea unui ajutor nerambursabil în valoare 20 milioane iuani (circa 3 milioane de dolari SUA), din care 500 000 dolari vor fi orientaţi pentru sprijinirea activităţii de reconstrucţii a caselor distruse în urma inundaţiilor ce au avut loc în Republica Moldova. Acordul a fost semnat în cadrul celei de-a cea de-a V-a şedinţă a Comisiei interguvernamentale moldo-chineză pentru cooperare comercial-economică.

Participanţii la şedinţă au trecut în revistă activităţile întreprinse în perioada ce a trecut de la ultima şedinţă a comisiei în cauză fiind menţionate numeroasele vizite ale oamenilor de afaceri chinezi în Republica Moldova, vizitele organizate de partea chineză pentru oficialii moldoveni în vederea familiarizării acestora cu activitatea parcurilor industriale în Republica Populară Chineză, precum şi participarea de amploare a Republicii Moldova la Expoziţia Mondială de la Shanghai.

Este de menţionat faptul că în pofida crizei economice mondiale, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu China a continuat să crească, înregistrînd în perioada ianuarie-iunie 2010 suma de 131,4 mil. USD. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009, volumul comerţului exterior s-a majorat cu 28,2%, în rezultatul creşterii atît a importului de mărfuri din această ţară cît şi a exportului.
Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată, a înregistrat suma de 0,8 mil. USD, majorîndu-se cu 33,3% faţă de perioada analizată a anului precedent. Din totalul exportului producţia vinicolă constituind 86,4 %.

Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din China a însumat 130,6 mil. USD, majorîndu-se cu 28,2% în raport cu aceeaşi perioadă a anului 2009. Ponderea cea mai mare în volumul total al importurilor au constituit echipamentele şi aparatele electrice, materialele textile şi materialele plastice, precum şi articole din acestea.

Investiţiile chineze în Republica Moldova rămîn a fi destul de modeste. Conform informaţiei oficiale, prezentate de Biroul Naţional de Statistică, în Republica Moldova funcţionează 16 întreprinderi cu capital chinez. Soldul investiţiilor chineze, alocate conform situaţiei din 01 aprilie 2010, constituie 9,5 mil. lei, ceea ce reprezintă 0,1 % din suma totală a investiţiilor străine în RM.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus