Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-09-13/mtic-reformeaza-sistemul-de-obtzinere-a-permisului-de-conducere-17574.html
Data: Sep 13, 2010 (16:17)

MTIC reformează sistemul de obţinere a permisului de conducere

La indicaţia Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor se întreprind mai multe măsuri, menite să perfecţioneze procedura şi condiţiile de organizare şi desfăşurare a examenelor pentru obţinerea permiselor de conducere. Scopul principal al reformelor efectuate constă în combaterea şi excluderea actelor de corupţie din cadrul acestui sistem, precum şi sporirea gradului de pregătire a şoferilor în vederea minimalizării numărului de accidente rutiere.

Începând cu unu septembrie curent au fost create 11 comisii republicane de examinare a solicitanţilor de permise de conducere, care deservesc 36 de oficii de obţinere a permiselor, existente în ţară. Membrii comisiei, specialişti din cadrul Direcţiei Înregistrare a Transportului şi Calificare a Conducătorilor Auto din diverse raioane stabilesc data desfăşurării examenului şi participă la procesul de susţinere a acestuia. Până în prezent responsabil pentru procesul în cauză în raioane era doar şeful Direcţiei Înregistrare a Transportului şi Calificare a Conducătorilor Auto din raionul respectiv.

De asemenea se efectuează lucrări de modernizare şi retehnologizare a centrelor de examinare a conducătorilor auto, amplasate pe întreg teritoriul Republicii. În iunie 2010 în Moldova, din totalul de 36 de oficii, doar 12 săli erau echipate cu tehnica de calcul necesară. În trei luni de zile numărul acestora s-a ridicat până la 20, iar până la finele anului toate sălile de examinare vor fi utilate. În acest scop sunt alocate 300 mii de euro.

Ministerul mai preconizează deschiderea în Chişinău a unui Centru modern de examinare a şoferilor, care va asigura vizualizarea prin sistem video a decurgerii examenului pe un ecran mare, amplasat în sala de aşteptare.

În curând va demara campania „Dreptul de a conduce. Dreptul de a cunoaşte", prin care cetăţenii vor fi informaţi despre procedura de organizare şi desfăşurare a examenului pentru obţinerea permisului de conducere şi drepturile şi obligaţiile lor în acest proces.