Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-09-12/stratfor-eshecul-referendumului-din-r-moldova-demonstreaza-creshterea-influentzei-ruse-17555.html
Data: Sep 12, 2010 (17:49)

Stratfor: Eşecul referendumului din R. Moldova demonstrează creşterea influenţei ruse

Eşecul referendumului din R. Moldova demonstrează creşterea influenţei ruse în această ţară, fenomen ce a devenit a fost posibil după ce Moscova reinclus Ucraina în sfera sa, apreciază Stratfor, citat de Mediafax.

Importanţa referendumului care a avut loc în Republica Moldova merge dincolo de politica internă a acestei ţări, în condiţiile în care Republica Moldova este un câmp de luptă între Occident şi Rusia - această este opinia agenţiei americană de analiză geopolitică Stratfor.

Referendumul constituţional eşuat, propus de coaliţia proeuropeană de la Chişinău, este un semnal clar pentru Rusia să depună mai multe eforturi pentru a-şi reface influenţa în regiune. Rezultatele referendumului nu înseamnă că R. Moldova s-a apropiat de Rusia, însă Moscova şi-a dovedit astfel, în primul rând ei însăşi, că are suficientă influenţă pentru a bloca acţiunile proeuropene ale guvernării actuale de la Chişinău, consideră experţii Stratfor.

Stratfor menţionează că, în timp ce Ucraina este vitală pentru supravieţuirea Rusiei, R. Moldova, aflată între Munţii Carpaţi şi Marea Neagră, reprezintă ultima bucată de teritoriu, de care Rusia are nevoie pentru a-şi asigura graniţa de sud-vest.

De facto, Rusia deţine deja controlul asupra Transnistriei, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, dar aceasta nu asigură protecţia pe care o oferă Republica Moldova în faţa puterilor din Europa de Sud-Est, potrivit Stratfor.

În ceea ce priveşte puterile din Europa de Sud-Est, "principala ameninţare de astăzi provine din partea României, ţara cu care Republica Moldova are legături istorice şi culturale puternice", scrie centrul de analiză.

Cu toate că România nu poate concura cu puterea militară sau economică a Rusiei, apartenenţa sa la blocurile occidentale, precum Uniunea Europeană şi NATO, şi în special alianţa sa cu Statele Unite, reprezintă o adevărată ameninţare pentru Rusia.

România sprijină activ partidele pro-europene ale Moldovei, şi pe preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care a cerut Rusiei să-şi retragă trupele sale din Transnistria, subliniază Stratfor.

Analiştii Stratfor consideră că Rusia exercită propria presiune asupra partidelor pro-occidentale de la Chişinău prin interzicerea exporturilor de vinuri din Moldova şi susţinerea opoziţiei comuniste.

În plus, Moscova şi-a asigurat ajutorul Kievului în abordarea problemei transnistrene - cele două ţări au format un parteneriat strategic pentru a găsi o soluţie, iar Ucraina foloseşte propriile sale legături etnice în Republica Moldova pentru a sprijini acţiunile Rusiei. Acest lucru demonstrează că Ucraina este din nou în tabăra Rusiei şi că Moscova foloseşte Kievul pentru a contribui la realizarea obiectivelor Kremlinului în politică externă, precizează analiştii. (RL)