Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.09.2010

R.Moldova va deveni membru cu drepturi depline al CPI

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat astăzi Legea cu privire la ratificarea Statutului Curţii Penale Internaţionale. atificarea de către Republica Moldova a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale a fost prevăzută în Planul de Acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană, adoptat la 22 februarie, precum şi fixat în Programul legislativ pentru anii 2005-2009. Astfel, RM îşi aduce contribuţia la promovarea universalităţii şi integrităţii justiţiei penale internaţionale, aliniindu-se în acest fel politicilor UE în domeniu. Aderarea la CPI este una din condiţiile esenţiale în cadrul dialogului RM-UE privind drepturile omului, inclusiv în contextul negocierilor asupra Acordului de Asociere RM-UE.

După promulgarea legii de ratificare de către Şeful statului şi depunerea Instrumentului de ratificare la ONU, Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al CPI.

Potrivit MAEIE, Curtea Penală Internaţională a fost înfiinţată la 17 iulie 1998 prin adoptarea Statutului său în cadrul Conferinţei Diplomatice a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Republica Moldova a semnat Statutul la 8 septembrie 2000 la New York. Pînă în prezent Statutul a fost semnat de 139 de state şi au devenit membri cu drepturi depline 113 de state.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus