Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-09-09/comisarul-european-stefan-fule-saluta-decizia-de-asistentza-macrofinanciara-a-parlamentului-european-17514.html
Data: Sep 9, 2010 (17:08)

Comisarul European Stefan Fule salută decizia de asistenţă macro-financiară a Parlamentului European

În urma adoptării de către Parlamentul European a deciziei de a acorda o asistenţă macro-financiară pentru Moldova în sumă de 90 milioane de euro, Comisarul pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Stefan Fule, a declarat:

"Salut această decizie care demonstrează angajamentul nostru de a sprijini Republica Moldova în reformele care vizează contracararea efectelor crizei economice globale. Vom continua cooperarea bilaterală cu ţara, cu care negociem actualizarea profundă a relaţiilor noastre, prin intermediul Acordului de Asociere."
Amintim că, Parlamentul European a aprobat în şedinţa din 7 septembrie, cu majoritate de voturi, alocarea unui grant în valoare de 90 milioane euro Republicii Moldova.

Ajutorul financiar este oferit cu scopul de a susţine ţara noastră în combaterea crizei financiare. Grantul respectiv va fi orientat spre acoperirea deficitului balanţei de plăţi şi necesităţilor bugetare. Acest suport financiar va fi disponibil în trei sau patru tranşe. Primele două tranşe vor fi alocate în 2010, celelalte în anul viitor.

Cele 90 milioane de euro vor suplimenta susţinerea financiară acordată pînă acum Republicii Moldova de către Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, dar şi de către alţi parteneri de dezvoltare.

Decizia Parlamentului European vine întru realizarea angajamentelor asumate în cadrul şedinţei partenerilor de dezvoltare, care s-a desfăşurat la 24 martie, 2010, la Bruxelles. Atunci, delegaţia Republicii Moldova, condusă de prim-ministrul Vlad Filat a prezentat Programul „Rethink Moldova", pentru implementarea căruia, partenerii de dezvoltare au decis să aloce Republicii Moldova suport financiar în valoare totală de 2,6 miliarde de dolari SUA. Programul „Rethink Moldova" conţine priorităţile de dezvoltare a Republicii Moldova în perioada 2010-2012.