Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-09-08/studiu-parteneriat-estic-instructiuni-de-utilizare-republica-moldova-ca-o-oportunitate-17482.html
Data: Sep 8, 2010 (16:14)

Studiu: "Parteneriat Estic- instructiuni de utilizare. Republica Moldova ca o oportunitate"

Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) da astazi publicitatii studiul „Parteneriatul Estic - instructiuni de utilizare. Republica Moldova ca o oportunitate".

A trecut mai bine de un an de la lansarea oficiala, în luna mai 2009, a Parteneriatului Estic (EaP), o initiativa polono-suedeza care încearca sa îmbunatateasca cadrul relatiilor dintre Uniunea Europeana si sase vecini est-europeni (Belarus, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan si Armenia). Principalele obiective ale Parteneriatului Estic sunt asocierea politica si integrarea economica a acestor tari cu Uniunea Europeana.

Studiul prezinta situatia actuala a programului, precum si pozitia fiecarei tari din Parteneriat fata de aceasta initiativa, cu un accent special pe Republica Moldova. Raportul sustine ca Republica Moldova ar putea deveni povestea de succes de care este nevoie pentru a da viabilitate si credibilitate Parteneriatului Estic.

Studiul CRPE aduce argumente în sprijinul ideii ca desi se pot observa unele realizari, Parteneriatul Estic este departe de a-si atinge potentialul deplin si are nevoie de cateva succese vizibile.  Perioada trecuta de la lansarea Parteneriatului Estic nu a adus îmbunatatiri notabile în regiune. Economiile tarilor din vecinatatea estica au fost serios afectate de criza economica globala si nu s-au remarcat îmbunatatiri nici pe frontul democratiei, Republica Moldova fiind probabil singura exceptie. De asemenea, nu s-a ameliorat nici situatia conflictelor (înghetate) din regiune.

Studiul CRPE sustine o implicare mai mare a UE în vecinatatea sa estica. UE ar trebui sa fie gata sa intervina si sa sprijine tarile din vecinatate sa faca fata crizelor politice si economice precum recenta interdictie impusa de Rusia vinului exportat de Republica Moldova. De asemenea trebuie avut în vedere ca cele sase tari din Parteneriatul Estic nu reprezinta un grup coerent, astfel ca trebuie sa se faca o diferentiere clara a acestor tari în functie de reformele realizate si de obiectivele pe care si le propun în relatia lor cu Uniunea.

Din grupul celor sase state din Parteneriatul Estic, Republica Moldova are atitudinea cea mai favorabila fata de UE si de asemenea economia cea mai orientata catre Uniune. Este de asemenea singura tara din Parteneriat care si-a dezvoltat rapid relatiile cu UE pe parcursul anului trecut. Pentru aceasta va fi necesara continuarea ritmului rapid al reformelor din aceasta tara. Parcursul european al Republicii Moldova va depinde însa de rezultatele alegerilor parlamentare de la sfarsitul acestui an. Un eventual nou guvern comunist va reveni cel mai probabil la europenizarea de fatada caracteristica perioadei 2005-2009.

Raportul este disponibil pe site-ul Centrului Roman de Politici Europene la www.crpe.ro

Link direct http://www.crpe.ro/library/files/pm_13_moldova_si_parteneriatul_estic_ro.pdf

Acest raport apare in cadrul proiectului „Parteneriatul Romania-Moldova pentru integrarea europeană. Contributia societatii civile" derulat de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) si Asociatia pentru Politica Externa (APE) si este finantat de Fundatia Soros Romania si Fundatia Soros Moldova. (AmosNews)