Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-09-08/premierul-maghiar-va-efectua-o-vizita-in-r-moldova-in-viitorul-apropiat-17471.html
Data: Sep 8, 2010 (10:43)

Premierul maghiar va efectua o vizită în R.Moldova în viitorul apropiat

Prim-ministrul Vlad Filat s-a aflat ieri după amiază într-o vizită la Budapesta (Ungaria) la invitaţia omologului său maghiar Viktor Orban

Cei doi premieri au avut o întrevedere în cadrul căreia au discutat despre relaţiile bilaterale dintre cele două ţări, dar şi despre relaţiile moldo-comunitare, pornind de la faptul că Ungaria urmează să preia, începînd cu 1 ianuarie 2011, preşedinţia Uniunii Europene.

Viktor Orban a menţionat că o prioritate a preşedinţiei ungare în UE va fi dezvoltarea Parteneriatului Estic, precizînd în context că se preconizează şi organizarea unui summit care va lua în dezbatere problema respectivă.

Premierul ungar a reiterat sprijinul ţării sale pentru Moldova la capitolul liberalizării regimului de vize, dar şi a dialogului pe marginea creării zonei de liber schimb. În context, s-a menţionat că un grup de 10 experţi din Republica Moldova vor merge în Ungaria în a doua jumătate a lunii septembrie pentru a se documenta asupra experienţei maghiare în ceea ce ţine de negocierile pe marginea zonei de liber schimb.

Vlad Filat a făcut o trecere în revistă a acţiunilor întreprinse de Guvern în vederea negocierii Acordului de Asociere, a dialogului pe marginea liberalizării regimului de vize şi pe marginea Acordului de comerţ liber şi aprofundat, precizînd că finalizarea cu succes a acestor procese va aduce Moldova mai aproape de Uniunea Europeană, generînd beneficii resimţite de către cetăţenii ţării noastre.

Viktor Orban a acceptat invitaţia prim-ministrului Vlad Filat de a efectua o vizită în Republica Moldova în viitorul apropiat. Data concretă şi agenda vizitei urmează să fie stabilite pe parcurs.